Quantcast
Channel: Κύπρος - Cyprus
Viewing all 53 articles
Browse latest View live

Ναυτικός Όμιλος Λευκωσίας

$
0
0
Οι άνθρωποι που έφεραν τη... θάλασσα στην πρωτεύουσα!

Το 1984 υπήρξε λαμπρό ορόσημο στην ιστορία της κυπριακής κολύμβησης. Μια ομάδα 20 ατόμων εντός του οικήματος του Ομίλου Φίλων Αυτοκινήτου, αποφάσισαν την ίδρυση Ναυτικού Ομίλου στη Λευκωσία. Οι εμπνευστές της ιδέας ζήτησαν τη βοήθεια του τότε δημάρχου της Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη, ο οποίος, έκπληκτος, τους ρώτησε με χιούμορ: "Μα θα φέρετε τη θάλασσα στη Λευκωσία?"

Η απόφαση πάρθηκε και η βουτιά έγινε σε βαθιά νερά, με φουρτούνες οργανωτικές, οικονομικές και ανταγωιστικές. Με πρόεδρο το Γιώργο Βαρναβίδη, γραμματέα το Γιώργο Δίκαιο, ταμία τον Κούλλη Κυριάκου, έφορο την Ελλάδα Χριστοδούλου, μέλη τους Χαράλαμπο Ξενοφώντος και Μαρία Χ"Παύλου και copter member τη Χριστίνα Κυριάκου, συστάθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο. Έμβλημα του Ναυτικού Όμιλου Λευκωσίας δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τα τείχη της Λευκωσίας με τους πυλώνες της και στη μέση ένας κολυμβητής έτοιμος για βουτιά.

Όπως ανέφερε στο περιοδικό μας ο αντιπρόεδρος του Ν. Ο. Λευκωσίας και έφορος υδατοσφαίρισης, Ανδρέας Βασιλείου, οι προπονήσεις αρχικά γίνονταν σε ιδιωτική πισίνα 15 μέτρων, αφού την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αγωνιαστική πισίνα στη Λευκωσία - το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας λειτούργησε το 1989 - και τα έξοδα των αγώνων (μετακινήσεις, φαγητά κλπ.) καλύπτονταν από τους γονείς. Παρά τις δυσκολίες, ο όμιλος όχι μόνο επιβίωσε, αλλά από την πρώτη χρονιά της ίδρυσης του κατάφερε να τερματίσει τρίτος στην κατηγορία Παμπαίδων/Παγκορασίδων, όπου ήταν η απαρχή των επιτυχιών που ακολούθησαν:


  • 11 φορές πρωταθλητής Ανδρών/Γυναικών: 1988 - 1998
  • 11 φορές πρωταθλητής Νέων/Νεανίδων: 1988 - 1995,1997 - 1999
  • 12 φορές πρωταθλητής Παίδων/Κορασίδων: 1986 - 1993, 1996, 2003, 2004, 2007
  • 8 φορές πρωταθλητής Παμπαίδων/Παγκορασίδων: 1985, 1988 - 1994. Τα πρωταθλήματα Παμπαίδων/Παγκορασίδων από το 1997 δεν διεξάγονται με το θεσμό του πρωταθλήματος, αλλά ατομικά.

Στα 26 χρόνια παρουσίας ο Ναυτικός Όμιλος Λευκωσίας στην κολύμβηση δεν έχει να επιδείξει μόνο τίτλους, αλλά και καταξιωμένους κολυμβητές που τίμησαν με τις επιτυχίες τους τη μικρή μας Κύπρο σε αγώνες εξωτερικού όπως, Μεσογειακούς, Βαλκανικούς, Πανελλήνιους, Αγώνες Μικρών Κρατών διάφορα comen cup, ενώ πολύ καλές παρουσίες είχαν κολυμβητές μας και σε μεγαλύτερους αγώνες όπως Ολυμπιακοί, Ευρωπαϊκοί, και Παγκόσμιοι.

 

   Η βασίλισσα του Water Polo

Η υδατοσφαίριση στην Κύπρο άρχισε ανεπίσημα το 1999 με τη συμμετοχή όλων των Ναυτικών Ομίλων  με ένα  τουρνουά δύο ημερών. Επίσημα πρωταθλήματα ανδρών και εφήβων άρχισαν το 2000, ενώ το 2005 άρχισε και το πρωτάθλημα Παίδων. Είναι παραδεκτό από όλους, ότι η Λευκωσία είναι η Βασίλισσα του Κυπριακού Water Polo. Κέρδισε όλα τα πρωταθλήματα Ανδρών και όπως φαίνεται πιο κάτω αναλυτικά ελάχιστους τίτλους άφησε στους άλλους Ναυτικούς Ομίλους:

  • 11 φορές Πρωταθλητής Ανδρών, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010.
  • 7 φορές Κυπελλούχος Ανδρών, 2000, 2001, 2003, 2004, 2006, 2007, 2009.
  • 9 φορές Πρωταθλητής Νέων, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010.
  • 9 φορές Κυπελλούχος Νέων, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2004, 2006, 2008, 2009.
  • 5 φορές Πρωταθλητής Παίδων. 2005, 2006, 2007, 2008, 2009,
  • 3 φορές Κυπελλούχος Παίδων, 2006, 2007, 2008

Οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους: η ομάδα της  Λευκωσίας είναι η παντοκράτορας στον χώρο αυτό. Παρόλο ότι είναι από τα πιο νέα ομαδικά αθλήματα στον τόπο μας, η Λευκωσία  καλλιεργεί το άθλημα αυτό, εις  βάθος έχει  υποδομή και αυτό φαίνεται από το γεγονός  ότι δεν αποδυναμώνεται από τις απώλειες φυγής των παικτών της λόγω  σπουδών στο εξωτερικό, αλλά αντίθετα παρουσιάζεται πιο ανεβασμένη και με καλύτερη τεχνική κατάρτιση. Οι παίκτες του Ν.Ο.Λευκωσίας  στελεχώνουν με ποσοστό 70%  τις Εθνικές  ομάδες Ανδρών και Νέων. Είναι η μοναδική ομάδα σε Διασωματειακό και Εθνικό επίπεδο με επιτυχημένη πορεία εκτός Κύπρου. Έλαβε μέρος σε τουρνουά Γ‘ Εθνικής Ελλάδος στο Βόλο το 2002 (διακρατική συμφωνία για ανάπτυξη του αθλήματος) όπου πέτυχε τρεις νίκες και δυο ισοπαλίες, κερδίζοντας την πρώτη θέση του τουρνουά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρνουά αυτό για τις Ελληνικές ομάδες ήταν κριτήριο για άνοδο στη Β΄ Εθνική. Τα αποτελέσματα αυτά έδωσαν μια νέα δυναμική στο άθλημα με αποτέλεσμα να βελτιωθούν  οι υπόλοιπες ομάδες και να γίνει το άθλημα πιο ανταγωνιστικό.



Απουσία κινήτρων

Και ενώ όλοι περίμεναν κάποια καλύτερα κίνητρα, διακόπηκε και η διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα περιορίζοντας την Κυπριακή υδατοσφαίριση στο δικό της καβούκι! O Ναυτικός Όμιλος Λευκωσίας προσπάθησε να δώσει κίνητρα στους παίκτες του βγάζοντάς τους έξω από την Κύπρο. Παρά τα οικονομικά προβλήματα έκλεισε φιλικά παιγνίδια με ομάδες περίπου του ιδίου επιπέδου.  Στη Ρόδο κέρδισε το  Ναυτικό Όμιλο Ρόδου με 11-1, και στη Λευκωσία  την  ομάδα Satellite Λιβάνου  με 10-8. Αυτό όμως δεν μπορούσε να συνεχιστεί λόγω οικονομικών προβλημάτων, παρόλο που η ομάδα της Λευκωσίας είχε προσκλήσεις για συμμετοχή σε τοπικά τουρνουά γειτονικών χωρών.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η  Λευκωσία   διέθετε μια ισχυρή και αξιόλογη γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης.  Είναι η μοναδική γυναικεία ομάδα που αγωνίστηκε εκτός συνόρων  με  Ελληνικές ομάδες,  και αυτό έγινε  ύστερα από πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου Λευκωσίας. Οι εκτιμήσεις του τότε Έλληνα Ομοσπονδιακού προπονητή ότι το Γυναικείο Πόλο της Λευκωσίας είναι πολύ πιο κοντά από το Ανδρικό στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Αι.,  διαπιστώθηκε και από τα φιλικά παιγνίδια που έδωσαν τα κορίτσια μας με Ελληνικές Ομάδες. Κέρδισαν στη Ρόδο τον Ν. Ο. Ρόδου  (Β΄ Εθνική) με 19-3 !! Αποτέλεσμα που έκανε εντύπωση και στους Ροδίτες, ενώ έχασαν από τον Ν.Ο. Χανιών ( Α1 Εθνική) 10-7, στη Λευκωσία, και 9-5 στα Χανιά και εδώ οι Χανιώτες έμειναν έκπληκτοι διότι οι πληροφορίες που είχαν για το Γυναικείο Κυπριακό Πόλο ήταν ότι θα έκαναν τουρισμό.  Δυστυχώς, λόγω του ότι το άθλημα δεν προωθήθηκε στην Κύπρο, οι αθλήτριές μας αναγκάστηκαν να σταματήσουν, όπως δήλωσε και στο περιοδικό μας ο κος Ανδρέας Βασιλείου, αντιπρόεδρος  του Ν. Ο. Λ.

Ανάγκη στήριξης του αθλήματος

Tα προβλήματα δεν πτοούν τους παράγοντες της Λευκωσίας, συνεχίζουν να στηρίζουν την ομάδα, τη διατηρούν στην κορυφή, γίνεται δουλειά σε βάθος, ελπίζοντας για την Κυπριακή Υδατοσφαίριση   σε καλύτερες μέρες, αφού υλικό και ταλέντο υπάρχουν άφθονα. Αυτό που χρειάζεται να υπάρξει,  είναι αναγνώριση,  προώθηση και στήριξη του Αθλήματος.

Για συνέχιση των επιτυχιών γίνεται έκκληση προς όλους τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στο Ναυτικό Όμιλο Λευκωσίας, έτσι ώστε να παραμείνει η εν λόγω Επαρχία στην κορυφή τόσο στο άθλημα της Κολύμβησης όσο και στο άθλημα της Υδατοσφαίρισης. Η συμμετοχή των παιδιών στα αθλήματα θα βοηθήσει αφενός στην ενδυνάμωση των ομάδων και αφετέρου θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους.




Αναδημοσίευση από το περιοδικό Πρωτεύουσα, τεύχος Αυγούστου 2010.

Is not gallery: Πολυχώρος τέχνης και κάτι παραπάνω

$
0
0
Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντίνου

Ένας... διαφορετικός καλλιτεχνικός χώρος θέλει να τονίζει ότι είναι ο πολυχώρος τέχνης "Is not gallery" στην παλιά Λευκωσία. Ο ιδιοκτήτης του, κος Άντρος Ευσταθίου, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στις εκδηλώσεις που προβάλλει η... "Is not gallery" φιλοξενώντας θεατρικές παραστάσεις, επιδείξεις μόδας, διαλέξεις, και φυσικά εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής κλπ.

Ο χώρος "Is not gallery" δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα, περίπου, χρόνια, με την πρώτη εκδήλωση να είναι η θεατρική παράσταση "Voyzeck" σε σκηνοθεσία Achim Wieland και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον Μάριο Ιωάννου και τη Νιόβη Χαραλάμπους.

Ήταν φυσικό, η πρώτη μας απορία προς τον ιδιοκτήτη, κο Άντρο Ευσταθίου, να είναι για το όνομα του χώρου του. Όπως μας εξήγησε, τον ονόμασε "Is not gallery" επειδή "ήθελα να περάσει το μύνημα στον κόσμο ότι δεν είμαστε απλώς ένας ακόμη χώρος όπου εκθέτεις τη δουλειά σου ως καλλιτέχνης. Θέλουμε να φιλοξενούμε διάφορα είδη τεχνης αλλά και άλλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, πάντα, όμως, με κριτήριο την ποιότητα της εκδήλωσης. Γι' αυτό και μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του χώρου φιλοξενήσαμε θεατρική παράσταση, διαλέξεις, αλλά και μια σειρά εκθέσεων, όπως ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, όλες με ένα υψηλό καλλιτεχνικό στίγμα. Έχουμε, επίσης, φιλοξενήσει ανθρώπους της μόδας που παρουσίασαν τις δουλειές τους, όπως και εταιρίες που παρουσίασαν τα προϊόντα τους ή διοργάνωσαν διαλέξεις για θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης."

Καλλιτέχνες

Όπως μας αποκάλυψε ο κος Ευσταθίου, "παρακολουθούμε αρκετούς καλλιτέχνες και τη δουλειά τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αν τελικά το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, τους καλούμε να εκθέσουν. Προσπαθούμε να κρατούμε ψηλά τον πήχη στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Έχουμε ήδη φιλοξενήσει εκθέσεις της Μαρίνας Σιουκιούρογλου, της Κλίτσας Αντωνίου, του Ζήνωνα Σιερεπεκλή και άλλων. " Ο ιδιοκτήτης του "Is not gallery" παραδέχεται ότι "το μεγάλο μερίδιο των εκδηλώσεων του χώρου είναι καλλιτεχνικό. Προσπαθούμε", μας είπε, "να διοργανώνουμε εκθέσεις με διάφορα είδη τέχνης, όπως ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικά, φωτογραφία, animations κλπ. Είμαστε σε στενή συνεργασία με νέους καλλιτέχνες και προσδοκούμε σε παρουσίαση της δουλειάς τους στον επόμενο χρόνο".



Άντρος Ευσταθίου

Ο ιδιοκτήτης του "Is not gallery" σπούδασε καλλιτεχνική φωτογραφία στις σχολές ΕΜΕΦ και ESP (European School of Photography) στην Αθήνα, την περίοδο 1994 - 1998. Έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση "Φωτογραφίας 5ο Εγκαίνιο" στην γκαλερύ "Περίπλους" στην Αθήνα. Το 2001, εξέθεσε τη δουλειά του στη γκαλερύ "Κύκλος" υπό τον τίτλο "Στο Βάθος Φως". Το 2002, σε συνεργασία με το Αρχαιλογικό Μουσείο, εξέθεσε τη θεματική του δουλειά με τίτλο "74 - 10" στο αρχαίο κάστρο της Κάτω Πάφου, επηρεασμένη από το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Το 2005, για λογαριασμό του Δήμου Λευκωσίας, φωτογράφισε τα μνημεία της πόλης και τα εξέθεσε στην Πύλη Αμμοχώτου υπό τον τίτλο "Μοναξιές". Το 2009 εξέθεσε τη δουλειά του υπό τον τίτλο "Oblivion" στο δικό του, πλέον, χώρο, στην "Is not gallery". Το 2010, με τον τίτλο "Θάλασσες", εξέθεσε τη δουλειά του στο Μόναχο, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ και του ΥΠΠ. Διατηρεί το δικό του εργαστήριο στο ίδιο κτίριο όπου στεγάζεται και ο πολυχώρος.

Ο πολυχώρος "Is not gallery" βρίσκεται στην οδό Οδυσσέως 11 στην παλιά Λευκωσία, τηλ.: 22343670/99569498, e-mail@ isnotgallery@gmail.com, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 10:00 - 13:00, 16:00 - 20:00.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Πρωτεύουσα, τεύχος Αυγούστου 2010.

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Καϊμακλίου

$
0
0
Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντίνου

Η είδηση στις κοινωνικές στήλες των εφημερίδων, στα μέσα Μαϊου, μας θύμισε το εδώ και πολλά χρόνια ακατοίκητο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Καϊμακλί. Όπως διαβάσαμε, στις 17 Μαΐου 2010 έγιναν τα εγκαίνια του ναού της Μονής από το Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα.

Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια από τη μέρα που η τελευταία μοναχή του ιδιόρρυθμού μοναστηριού της Μεταμορφωσεως του Σωτήρος στο Καϊμακλί υποχρεώθηκε να το εγκαταλείψει λόγω γήρατος και να μετακινηθεί σε οίκο ευγηρίας, όπου και απεβίωσε. Έκτοτε, το μικρό και σχετικά άγνωστο μοναστήρι, μετόχι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, έμεινε ερειπωμένο και άνοιγ για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μόνο στις 6 Αυγούστου του κάθε έτους (εκτός από το 2009, όπου δεν τελέστηκε η Θεία Λειτουργία), ημερομηνία κατά την οποία η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.

Το μοναστήρι βρίσκεται έξω από τον παραδοσιακό πυρήνα του Καϊμακλίου, στην όδο Καλογραιών 3, σε πολύ μικρή απόσταση από την πράσινη γραμμή. Η απουσία κάποιας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μορφής αποτρέπει τον τυχαίο επισκέπτη να ξεχωρίσει το μοναστήρι από τα σπίτια της περιοχής. Θέλει πολλή παρατηρητικότητα για να εντοπίσεις πάνω από την πόρτα τη μικρή πινακίδα με το όνομα του μοναστηριού και τη χρονολογία ανέγερσης του, το 1928.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε, η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου  ανακαίνισε τους χώρους του μετοχίου της, με σκοπό η εκκλησία να ανοίγει για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τέσσερις φορές το χρόνο, στις 6 Αυγούστου και σε άλλες τρεις γιορτές κατά τις οποίες παραδοσιακά πανηγύριζε, του Αποστόλου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, την Υπαπαντή του Κυρίου στις 2 Φεβρουαρίου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου. Αυτό γινόταν πάντοτε, όπως μας εξήγησαν από το Σταυροβούνι: "Στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως δεν ετελείτω Θεία Λειτουργία, εκτός από τέσσερις φορές το χρόνο. Τις υπόλοιπες μέρες, οι μοναχές τελούσαν μόνες τους τον Εσπερινό και τον Όρθρο."

Ο Δρ. Πέτρος Στυλιανού, στο βιβλίο του "Το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στο Καϊμακλί", το οποίο εξεδόθη το 1985, αναφέρεται σε τέσσερις μοναχές που συνάντησε εκεί το Νοέμβριο του 1983, τις αδελφές Μαγδαληνή, Γλυκερία, Συγκλητική και Μακαρία. Σημειώνει δε ότι η Μαγδαληνή ήταν η "πρώτη τη τάξει" και ότι καταγόταν από τον Κεφαλόβρυσο της Κυθρέας και ότι η Μακαρία ήταν από την Αθηένου.

Από διηγήσεις των μοναζουσών, ο Δρ Στυλιανού σημειώνει στο βιβλίο του ότι το μοναστήρι αρχικά βρισκόταν σε ένα σπίτι στο κέντρο του Καϊμακλίου. Η αδελφή Μαγδαληνή ανέφερε στο συγγραφέα ότι οι πρώτες μοναχές που δημιούργησαν τη μονή ήταν η Θεοφανώ, η οποία καταγόταν από το Καϊμακλί, η Αθανασία και η Χριστίνα.

Στο βιβλίο του Δρος Στυλιανού σημειώνεται ότι γύρω στο 1951 πνευματικός πατέρας των τριών μοναζουσών υπήρξε ο ιερομόναχος Μακάριος Σταυροβουνιώτης.


Δημιουργία

Ο Δρ. Πέτρος Στυλιανού εκτιμά, από τις διηγήσεις των μοναζουσών, ότι το μοναστήρι θα πρέπει να συστάθηκε γύρω στο 1894, σε άλλη τοποθεσία, μέσα στον παραδοσιακό πυρήνα του Καϊμακλίου. Από άλλες μαρτυρίες μαθαίνουμε ότι αν και αρχικά ήταν απλό κοινόβιο και όχι μοναστήρι, εν τούτοις θεωρείται ως το πρώτο γυναικείο μοναστήρι που λειτούργησε στην Κύπρο, αφού ακόμα και μέχρι το 1945 δεν λειτούργησε κανένα άλλο γυναικείο κοινόβιο μοναστήρι στην Κύπρο. Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η Μονή μεταφέρθηκε το 1928 και η εκκλησία εικάζεται ότι ανεγέρθη το 1951, έχοντας εγκαινιαστεί και μυρωθεί στις 17 Μαϊου 2010!

Από το ίδιο βιβλίο μαθαίνουμε ότι μέχρι το 1964 "πρώτη τη τάξει" ήταν η μοναχή Αθανασία και μέχρι το 1973 η μοναχή Χριστίνα από τη Βώνη. Από τότε και μέχρι το 1985 τουλάχιστον, που εξεδόθη το βιβλίο, "πρώτη τη τάξει" ήταν η μοναχή Μαγδαληνή.

Πιστεύεται ότι τις περισσότερες μοναχές και συγκεκριμένα δώδεκα στον αριθμό, το μοναστήρι θα πρέπει να τις φιλοξενούσε γύρω στο 1945. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1945 ενετάχθη στην αδελφότητα της μονής η μετέπειτα ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ηρακλειδίου γερόντισσα Χαριθέα.

Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο, κατά τη δεκαετία του 1980 ήταν αυτοσυντήρητο. Οι μοναχές κατασκεύαζαν διάφορα είδη όπως σεντόνια, πουκάμισα, γλυκά και λευκαρίτικα, τα οποία πουλούσαν. Σημειώνεται, επίσης, ότι από το 1951 μέχρι το 1963 η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείτω κάθε Κυριακή ενώ όταν μειώθηκε ο αριθμός των καλογραιών οι τελούμενες Θείες Λειτουργίες περιορίστηκαν σε τέσσερεις το χρόνο.

"Ιδιόρρυθμο μοναστήρι"

Αναζητώντας την ερμηνεία της συγκεκριμένης φράσης, ανακαλύψαμε διάφορες ερμηνείες, μερικές εκ των οποίων είναι:


  • Την περιουσία της μονής τη βρήκαν οι μοναχοί/μοναχές και είναι υποχρεωμένοι/ες να τη διαφυλάσσουν.
  • Στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια, κάθε μοναχός/μοναχή παίρνει ένα μικρό μισθό και οφείλει να φροντίζει μόνος του/μόνη της για κάθε υλική και πνευματική ανάγκη. Κοινή είναι μόνο η προσευχή στο ναό.
  • Οι "ιδιορρυθμίτες" μπορούν να φάνε κρέας, μια δυνατότητα που είναι απαράδεκτη στα κοινόβια, "κανονικά" μοναστήρια. Επιπλέον, μπορούν να πλουτίσουν από τις εργασίες τους και να διατηρούν περιουσία, παραβιάζοντας το βασικό μοναχικό ιδεώδες της ακτημοσύνης.

Η μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί. Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ κάθισαν να ξεκουραστούν και έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν, όμως, ξύπνησαν, αντίκρυσαν το απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματα Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας. Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο πάντα ενθουσιώδης Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά του είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μία για τον Κύριο, μία για τον Μωυσή και μία για τον Ηλία. Πριν προλάβει, όμως, να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο, τους σκέπασε και μέσα απ' αυτό ακούστηκε μια φωνή που έλεγε: Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, αυτού ακούετε" (Λουκά, θ' 28, 36).

Απολυτίκιο. Ήχος βαρύς.

Μετεμορφώθης εν τω όρει, Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις μαθηταίς σου, την δόξαν σου καθώς ηδύναντο, λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς, το φως το αΐδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα δόξα σοι.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Πρωτεύουσα", τεύχος Αυγούστου 2010.

Μυνήματα συμπαράστασης προς τον Κυπριακό λαό από Ευρωπαίους πολίτες!

$
0
0
Καθώς φαίνεται, η απόφαση της Κύπρου να αρνηθεί το κούρεμα καταθέσεων μαθεύτηκε αστραπιαία σε όλη την Ευρώπη και οι πρώτες αντιδράσεις υποστήριξης εκ μέρους των άλλων Ευρωπαίων πολιτών άρχισαν να γίνονται πλέον φανερές! Ήδη τα πρώτα μηνύματα συμπαράστασης προς τον Κυπριακό λαό άρχισαν να καταφθάνουν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Ελλάδας και εν προκειμένω από την Ολλανδία! Μάλιστα! Ολλανδός πολίτης αγνώστων στοιχείων (εκτός από τα βασικά, τα οποία ο ίδιος ζήτησε να μην δημοσιοποιήσουμε) έστειλε σε συντάκτη μας προσωπικό μήνυμα υποστήριξης! Ας μην πούμε περισσότερα, άλλωστε νομίζω πως η πιο κάτω φωτογραφία μιλάει από μόνη της...

Apparently, the decision of Cyprus to deny the deposits haircut learned rapidly across Europe and the initial reactions of support by other Europeans started to become more obvious! Already the first messages of support to the Cypriot people began to arrive from other European countries except Greece and in this case the Netherlands! Indeed! A citizen of Holland, unidentified (except the basics, which he asked not to publicize) sent to one of our editors personal message of support! Let's not say more, besides I think the picture below speaks for itself ...


Ενδιαφέρουσα άποψη για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου

$
0
0
Σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση της Κύπρου μοιάζει με τις θερμοκρασίες της Σιβηρίας και η... Δρακουλέσκου, όπως εύστοχα την χαρακτήρισαν αρκετοί συμπολίτες μας, με την παρέα της προσπαθεί να αρχίσει να... τρόικα-λα και από το δικό μας χρέος, αφού όπως φαίνεται δεν χόρτασε απ' τις υπόλοιπες χώρες που τους χρειάστηκαν, οι φίλοι Πειρατές της Κύπρου εξέδωσαν μια άποψη - παρότρυνση προς όλο τον κόσμο που επηρεάζεται από όλο αυτό το θέμα, την οποία κρίναμε ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και όσοι δεν την διαβάσατε, άποψη μας είναι να το πράξετε πάραυτα!


«Η Κύπρος απαρχής»! ΕΣΕΙΣ μπορείτε να αναθεωρήσετε (και να σώσετε) το Κράτος!

Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ΚΥ.Σ.ΑΝ) - Cyprus Resuscitation Council (Cy.R.C)

$
0
0
Σκοποί του Συμβουλίου

α) Η διασφάλιση της ζωής μέσα από συνεχή βελτίωση των επιπέδων αναζωογόνησης στην Κύπρο.

β) Ο συντονισμός, η συνεργασία και η πραγματοποίηση μαζί με άλλους φορείς συνεδρίων, ημερίδων και σεμιναρίων που αφορούν εκπαίδευση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και η ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. διεξαγωγή προτυποποιημένων σεμιναρίων αναζωογόνησης όπως CPR & AED, ILS, ALS, EPILS, NLS καθώς και σεμινάρια εκπαίδευσης.

γ) Η συνεχής επαφή με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, η προώθηση της έρευνας, η δημοσιοποίηση κατευθυντήριων γραμμών και οι συστάσεις για αποτελεσματική αναζωογόνηση.

δ) Η ανάληψη πρωτοβουλιών για επιστημονική έρευνα των θεμάτων, που άπτονται της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης του ατόμου και της κοινωνίας, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες ή ομάδες.

ε) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και η ενημέρωση των μελών του συνεδρίου.

στ) Η ανάπτυξη σχέσεων και η συνεργασία με άλλες οργανώσεις, συνδέσμους, σωματεία ημεδαπά και αλλοδαπά, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

ζ) Η παροχή συμβουλών και γνωματεύσεων προς το κράτος ή άλλους σχετικούς φορείς σε όλα τα θέματα και προβλήματα που έχουν σχέση με την αναζωογόνηση.

η) Η δημιουργία τράπεζας ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων των μελών, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των ικανωτήτων τους, προς όφελος της αναζωογόνησης και του κοινού.

θ) Η ανάπτυξη πρωτοβουλίας και η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και άλλους φορείς για την προώθηση αιτημάτων και επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος.

ι) Γενικότερα, η προβολή, η πρόοδος και η ανάπτυξη της ιδέας και του σκοπού της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Τα μέλη του συμβουλίου

α)Τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν όλοι Γιατροί και νοσηλευτές που κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τους, είναι εγγεγραμμένοι στα επίσημα αντίστοιχα μητρώα του κράτους.

β)Έκτακτα μέλη μπορούν να είναι άλλοι επαγγελματίες υγείας ή άλλα άτομα που έχουν σχέση με αναζωογόνηση και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον σύνδεσμο αφιλοκερδώς.

γ)Επίτιμα μέλη. Τα επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται απο το Δ.Σ. και είναι άτομα που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στον Σύνδεσμο. Διακεκριμένοι ιατροί, νοσηλευτές και από ξένες χώρες, δωρητές οι οποίοι έχουν δωρήσει στον Σύνδεσμο ποσό πέραν των χιλίων επτακοσίων ευρώ (1700€)

Για να γίνει κάποιος μέλος του ΚΥ.Σ.ΑΝ. απαιτείται:

 - Να υποβάλει γραπτή αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο (www.kysan.org).

 - Το Διοικητικό Συμβούλιο μελετά την αίτηση και εγκρίνει ή απορρίπτει ανάλογα.


Major aims of the Cy.R.C. are:

a) To preserve life through continues improvement of Rescuscitation standards and practice in Cyprus. 

b) Coordination and Coordination with other relevant bodies in organizing conferences and seminars focusing on education of Cardio Pulmonary Rescuscitation through standardized teaching programs of CPR & AED, ILS, ALS, NLS, EPILS, EPLS and Instructor Training Programs.

c) Continues contact, cooperation and interaction with the European Resuscitation Council in order to promote research and disseminate guildelines and recommendations for effective resuscitation.

d) Promote initiatives in conducting scientific research insubjects of cardiopulmory resuscitation in relation to individuals and the whole society.

e) Follow up with international changes and improvements in CPR and inform the members of the council.

f) Development of relations and cooperation with other organization council and bodies from inside and outside Cyprus and the exchange of ideas in subjects of common ground.

g) Provide advices and consultations for the state and other national bodies in all matters and problems relating to CPR.

h) Establish bank of specialized knowledge and skills of the council members with the goal of better use of their activities for the interst of public.

i) In general, the promotion, progress and development of the ideas and goal of CPR.

Στοιχεία επικοινωνίας: Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, Τ.Θ. 14234, 2155 Λευκωσία, Κύπρος, Τηλ. 96672237

Contacts: Cyprus Resuscitation Council, P.O.BOX 14234, 2155 Nicosia, Cyprus, Tel. 96672237

Παρουσίαση σελίδας προώθησης κυπριακών προϊόντων - Presentation of page promoting Cypriot products

$
0
0
Η όλη ιδέα ξεκίνησε, μέσω μιας συζήτησης μεταξύ φίλων. Στην πορεία η ιδέα αυτή, ωρίμασε έχοντας σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτής της σελίδας. Σε μια ύστατη προσπάθεια να συμβάλουμε κι εμείς, σαν απλοί νεαροί, κύπριοι πολίτες, επιχειρήσαμε να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε το παρών μας, τρόπον τινά, στην μάχη κατά της οικονομικής κρίσης. Ο τρόπος λοιπόν που βρήκαμε ήταν η δημιουργία μιας σελίδας με σκοπό την υποστήριξη και την προώθηση των κυπριακών προϊόντων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στοχοποιεί τους ξένους ή υποβαθμίζει τα "αλλοδαπά" προϊόντα ή ότι έχει ρατσιστικό σκοπό. Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.facebook.com/kypriakaproiontaemporoi

The whole idea started through a conversation between friends. Along the way this idea matured, resulting in the creation of this page. In a last attempt to help and we as ordinary youths, Cypriot citizens, tried to find a way to give us the present in some way in the battle against the economic crisis. The way we found was to create a page to support and promote the Cypriot products, without this meaning that is targeted foreigners or degrading "foreign" products or that has a racist purpose. You can find the page at the following link: https://www.facebook.com/kypriakaproiontaemporoi

Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Μέρος Δ’ - Citizen'sCharterinCyprusPost,PartIV

$
0
0
Προϊόντα που διατίθενται προς πώληση (Αντικείμενα συσκευασίας)

1.                  Κίτρινα χαρτοκιβώτια
Για την εύκολη, ασφαλή και οικονομική αποστολή δεμάτων και μικροδεμάτων, διατίθενται προς πώληση σε όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία, κίτρινα χαρτοκιβώτια σε 7 μεγέθη. Για την αποστολή φιαλών με ποτό και άλλων παρομοίων ειδών, διατίθεται ειδικό χαρτοκιβώτιο ασφαλείας.

2.                  Φάκελοι με επένδυση ασφαλείας για αποστολή ευθραύστων ταχυδρομικών αντικειμένων

Για περισσότερη προστασία του περιεχομένου των ευθραύστων ταχυδρομικών αντικειμένων, διατίθενται σε όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία επενδυμένοι φακέλοι ασφαλείας σε 4 διαφορετικά μεγέθη.

3.      Φάκελοι αλληλογραφίας Α’ προτεραιότητας

Για ευκολότερη διαχείριση της αλληλογραφίας και καλύτερη εξυπηρέτηση, διατίθενται σε όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία φάκελοι αλληλογραφίας σε 3 διαφορετικά μεγέθη.


Products available for sale (Packing items)

1. yellow boxes

For easy, safe and affordable parcels and small packages are available for sale at all Post Offices, yellow cartons in 7 sizes. To send bottles with drink and other similar items, it is available a special carton box.

2. Padded envelopes for sending fragile security postal items

For added protection of the content of fragile postal items are available at all Post Offices lined security envelopes in 4 different sizes.

3. Mail folders first priority

For easier management of mail and best service, available at all Post Offices Mail Folders in 3 different sizes.



Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Μέρος Ε’ - Citizen'sCharterinCyprusPost,PartV

$
0
0
Διαδικασίες αναζήτησης ταχυδρομικών αντικειμένων

1.                  Γενικά

Σεπερίπτωση που ο πολίτης ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για την τύχη οποιουδήποτε ταχυδρομικού αντικειμένου, μπορεί να απευθύνεται προσωπικά, τηλεφωνικά ή γραπτώς στα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία ή στο Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης.

2.                  Συστημένα / ασφαλισμένα αντικείμενα / δέματα (Αντικείμενα ειδικής διαχείρισης)

Για αντικείμενα ειδικής διαχείρισης, συμπληρώνεται από τον αποστολέα αίτηση αναζήτησης που μπορεί να υποβληθεί σε όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία, εντός 6 μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης του αντικειμένου. Η αίτηση αναζήτησης συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο και αποστέλλεται στον τομέα ερευνών, στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος. Η διαχείριση των αιτήσεων αναζήτησης γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου αναζήτησης, θα πρέπει να παρουσιάζεται η απόδειξη κατάθεσης του αντικειμένου. Ο αποστολέας ενημερώνεται τηλεφωνικά, προφορικά ή γραπτώς για την τύχη του αντικειμένου του από τον τομέα ερευνών, εντός 2 μηνών τον αργότερο από την υποβολή της αίτησης του, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Συστήνεται σε όλους τους αποστολείς όπως κατά την κατάθεση των αντικειμένων ειδικής διαχείρισης ζητούν απόδειξη κατάθεσης την οποία να παρουσιάζουν στις περιπτώσεις αναζήτησης.

Πέραν τούτου, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα για άμεση ενημέρωση για την τύχη του αντικειμένου του από την ιστοσελίδα του Τμήματος, καθώς και από το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης.

ΤοΈντυπο Αναζήτησης (Έντυπο Ρ.Ο. 43), είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

3.                  Αντικείμενα Υπηρεσίας EMS/Datapost

Οι αιτήσεις αναζήτησης των αντικειμένων που έχουν σταλεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ταχυμεταφορών EMS/Datapost, μπορούν να υποβληθούν τηλεφωνικά, γραπτώς ή με ηλ. ταχυδρομείο στα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία ή στον τομέα ερευνών στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος, εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης. Ο αποστολέας ενημερώνεται αμέσως ή το συντομότερο δυνατό, σε περίπτωση που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Πρόσθετα, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την τύχη του αντικειμένου του από την ιστοσελίδα και το Κ.Τ.Ε. του Τμήματος.


Procedures for postal items

1. Generally

If the citizen is interested to know the fate of any postal item may be addressed personally , by telephone or in writing at the local Post Offices or Call Centre .

2. Registered / insured items / parcels (subject to specific management)

For objects to specific management complemented by the sender application search can be subjected to all the Post Offices within six months from the filing date of the object. The search request is completed by the applicant and sent to the field investigations, the Headquarters of the Department. The management of search requests made ​​without charge.

When filling in the search form, you must present the proof of deposit of the object. The sender is informed by telephone, orally or in writing about the fate of the object of the research field within the two months of the submission of the application, except in special cases where further investigation is needed. Recommended for all senders as when depositing objects require special management deposit receipt which to present the cases search.

Furthermore, the citizen has the ability to instantly update on the fate of the object from the Department's website, and the Call Centre .

The search form (Form Ρ.Ο. 43), is available on the Department's website .

3. Objects Office EMS / Datapost

Applications search of items that have been sent to the International Courier EMS / Datapost, may be submitted by telephone , in writing or e-mailed to local Post Offices or field surveys at the Headquarters of the Department, within four months from the filing date . The dispatcher informed immediately or as soon as possible in case you need further investigation.


Additionally, the citizen has the opportunity to learn about the fate of the object from the website and Call Centerof the Department.

Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, ΜέροςΖ’ - Citizen's Charter in Cyprus Post, PartVΙ

$
0
0
Αποζημιώσεις για απώλεια ή βλάβη ταχυδρομικών αντικειμένων

1.                  Γενικά

Τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους αποστολείς για την απώλεια ή βλάβη του αντικειμένου τους, καθορίζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς του επιστολικού ταχυδρομείου και τους κανονισμούς ταχυδρομικών δεμάτων της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (Π.Τ.Ε.). Έμμεσες ζημιές ή κέρδη που δεν πραγματοποιήθηκαν, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στην αποζημίωση που καταβάλλεται.

Η καταβολή του ποσού αποζημίωσης στον πολίτη αποστέλλεται από το Λογιστήριο του Τμήματος μέσα σε ένα μήνα το αργότερο από την ημερομηνία γνωστοποίησης της σχετικής απάντησης για την τύχη του αντικειμένου.

2.                  Αποζημιώσεις για συστημένα δέματα / ασφαλισμένα ταχυδρομικά αντικείμενα

Το Τμήμα Ταχ. Υπηρεσιών υποχρεούται να καταβάλλει αποζημίωση στους πολίτες στις πιο κάτω περιπτώσεις:


Ποσό (SDR)*
Υπηρεσίες εσωτερικού

Συστημένες επιστολές

Για απώλεια ή βλάβη περιεχομένου
30
Υπηρεσίες εξωτερικού

Συστημένες επιστολές

Για απώλεια ή βλάβη περιεχομένου
30
Για απώλεια συστημένου ειδικού σάκου
150
Δέματα (εσωτερικού - εξωτερικού)

Για απώλεια ή βλάβη περιεχομένου
-
Μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανά δέμα
40
Ανά κιλό, επιπλέον τα ταχυδρομικά τέλη
4.50
Ασφαλισμένα ταχυδρομικά αντικείμενα
Η αποζημίωση θα είναι σύμφωνα με τη δηλωθεισα αξία κατά την κατάθεση του αντικειμένου. Το ανώτατο ποσό ασφάλισης διαφέρει από χώρα σε χώρα.

*SDR: Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα

Η νομισματική μονάδα που χρησιμοποιείται για τη διευθέτηση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των διασυνοριακών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών είναι τοSDR, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Π.Τ.Ε.).

Η μετατροπή τουSDRσε ευρώ γίνεται βάση σταθερής ή μεταβλητής ισοτιμίας, ανάλογα με το είδος του αντικειμένου.

Σημείωση: Δεν καταβάλλονται αποζημειώσεις για καθυστερήσης στην παράδοση, καθώς και για καθυστέρηση, απώλεια ή βλάβη αντικειμένου που δεν υπόκειται σε ειδική διαχείριση.

3.                   Αποζημειώσεις για αντικείμενα υπηρεσίαςEMS/DATAPOST

Σε περίπτωση απώλειας ή βλάβης αντικειμένων της υπηρεσίας EMS/DATAPOST, εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας, ο πολίτης αποζημιώνεται ανάλογα με τη δηλωθείσα αξία του αντικειμένου κατά την ώρα της κατάθεσης. Ανώτατο ποσό κάλυψης είναι τα €854. Στις περιπτώσεις που η αξία του περιεχομένου υπερβαίνει τα €100, ο πελάτης θα πρέπει να καταθέσει σχετικό τιμολόγιο την ώρα της ταχυδρόμησης.

Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην παράδοση ή απώλειας αντικειμένων, εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας, επιστρέφονται στον πελάτη τα ταχυδρομικά τέλη. Οι έμμεσες ζημιές ή τα κέρδη που δεν πραγματοποιήθηκαν, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στην αποζημίωση που καταβάλλεται.


Compensation for loss or damage of postal items

1. Generally

The amounts of compensation paid to shippers for loss or damage to the subject matter defined in accordance with the regulations of letter mail and parcel post regulations of the Universal Postal Union (U.P.U.). Indirect losses or gains not made, not taken into account in the compensation paid.

The payment of compensation to the people sent by the Accounting Department within one month from the date of notification of a reply to the fate of the object.

2. Allowances for registered parcel / insured mail items

The Department of Post . Services shall pay compensation to the citizens in the following cases:


Amount (SDR)*
Domestic Services

Registered Letters

For loss or damage to contents
30
Abroad Services

Registered Letters

For loss or damage to contents
30
For lost registered pouches
150
Parcels (internal - external)

For loss or damage to contents
-
Maximum compensation per package
40
Per kilo plus postagefees
4.50
Insured postal items
The compensation will be in accordance with the declared value at the time of the object. The maximum amount of insurance varies from country to country.

*SDR: Special Drawing Rights

The monetary unit used to settle financial transactions between cross-border postal services, is the SDR, which was established by the Universal Postal Union (U.P.U.).

The conversion of SDR in euro is based on fixed or variable rate, depending on the type of object.

Note : Not paid compensations for delays in delivery, and for delay, loss or damage to articles not subject to special management.

3. Indemnities for objects service EMS / DATAPOST

In case of loss or damage to articles of service EMS / DATAPOST, except in cases of force majeure, the citizen compensated depending on the declared value of the item at the time of filing. Maximum coverage is €854. In cases where the content value exceeding €100, the customer must submit an invoice at the time of posting.


In case of undue delay in delivery or lost items, except in cases of force majeure, returned to the customer postage. Indirect losses or gains not made, not taken into account in the compensation paid.

Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, ΜέροςΗ’ - Citizen's Charter in Cyprus Post, PartVΙI

$
0
0

Τίτλος:

Ταχυδρομικά τέλη

Για όλες τις παρεχόμενες ταχυδρομικές υπηρεσίες υπάρχουν καθορισμένα ταχυδρομικά τέλη. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα τέλη θα πρέπει να είναι προσιτά στους χρήστες, να αντικατοπτρίζουν το κόστος και να είναι ομοιόμορφα παντού ανά την Κύπρο, χωρίς διακρίσεις.

Τα τέλη ελέγχονται, κατά καιρούς, από τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των σχετικών προϋποθέσεων.

1.                   Διάθεση καταλόγων ταχυδρομικών τελών
Το Τμήμα, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του για σωστή πληροφόρηση του πολίτη όσον αφορά το κόστος των παρεχομένων ταχυδρομικών υπηρεσιών, εκδίδει και διαθέτει στο κοινό, κατά καιρούς, κατάλογο ταχυδρομικών τελών.

Στον κατάλογο αναγράφονται λεπτομερώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος ανά υπηρεσία ή κατηγορία υπηρεσίας, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Διατίθεται δωρεάν σε όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία, ενώ είναι διαθέσιμος και στην ιστοσελίδα του Τμήματος.


Postage fees

For all the provided postal services are set Postage. According to the relevant legislation, the fees should be accessible to users, to reflect the cost and be evenly everywhere throughout Cyprus, without discrimination.

Fees controlled at times by the Commissioner of Electronic Communications and Postal Regulation in order to ensure compliance with the relevant conditions.

1. Placing lists postage

The Department fulfilling its obligations to properly inform the citizen regarding the cost of providing postal services, issues and available to the public, at times, a list of postage fees.


The list showing the details of the services provided, the cost per service or category of service, and other useful information. Available free in all Post Offices and is available on the website of the Department.

Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Μέρος Θ’ - Citizen's Charter in Cyprus Post, Part ΙIΧ

$
0
0
Απαγορεύσεις

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ταχυδρομική Σύμβαση, το Τελικό Πρωτόκολλο, τους Κανονισμούς Εκτέλεσης Επιστολικού Ταχυδρομείου, τους Κανονισμούς Ταχυδρομικών Δεμάτων της Π. Τ. Ε., καθώς και τις Τεχνικές Οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας(ICAO), όπως αυτά διατυπώνονταιστους κανονισμούς της IATAγια τα επικίνδυνα αγαθά, ισχύουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις και περιορισμοί σε ότι αφορά τη διακίνηση τέτοιων αγαθών ή υλικών μέσω ταχυδρομείου. Οι σχετικές απαγορεύσεις / περιορισμοί τίθενται για την προστασία της δημόσιας υγείας, των ίδιων των χρηστών, των εμπλεκομένων ταχυδρομικών υπαλλήλων, αλλά και άλλων προσώπων, καθώς και για λόγους ασφαλείας των αερομεταφορών.

Πίνακας Απαγορεύσεων

Οι σχετικές απαγορεύσεις κατονομάζονται στον πιο κάτω πίνακα. Επιπρόσθετες χημικές πληροφορίες παρέχονται από τα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία ή από το Κ.Τ.Ε.

·         Εκρηκτικές και άλλες επικίνδυνες ύλες
·         Συμπιεσμένο αέριο
·         Εύφλεκτα υγρά
·         Εύφλεκτα στερεά
·         Οξειδωμένα είδη
·         Δηλητηριώδεις ουσίες
·         Ραδιενεργές ουσίες
·         Καυστικές ουσίες
·         Άλλα επικίνδυνα είδη


Prohibitions

According to the Universal Postal Convention, the Final Protocol, the Execution Letter Mail Regulations, the Regulations parcel of W.M.U., and the Technical Instructions of the International Civil Aviation Organization (ICAO), as expressed in the IATA regulations for dangerous goods are specific prohibitions and restrictions regarding the movement of such goods or materials by mail. The relevant prohibitions / restrictions are to protect the public health of the users themselves, involved postal employees, and other persons, and in the interests of aviation safety.

Table Prohibited

The relevant prohibitions listed in the table below . Additional chemical information provided by local Post Offices or from the T.S.C.

• Explosives and other hazardous materials
• Compressed gas
• Flammable liquids
• Flammable solids
• Oxidized species
• Poisonous
• Radioactive substances
• Caustic substances

• Other hazardous items

Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Μέρος Ι’ - Citizen's Charter in Cyprus Post, Part IΧ

$
0
0
Διαχείριση παραπόνων

Το Τμήμα μας, στην προσπάθεια του για συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, αποδέχεται εισηγήσεις και παράπονα, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν προσωπικά, τηλεφωνικά στο Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, γραπτώς στα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία ή και μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος.

Τα παράπονα, επώνυμα ή ανώνυμα, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να καλύπτουν όλο το φάσμα των ταχυδρομικών υπηρεσιών, όπως η συμπεριφορά, η εμφάνιση των Ταχυδρομικών Γραφείων, τυχόν καθυστερήσεις στην παράδοση της αλληλογραφίας, απώλειες ή βλάβες ταχυδρομικών αντικειμένων κλπ.

Αποδέκτες παραπόνων / Χρονοδιαγραμμάτα απαντησεως

Οι πολίτες, όπως προαναφέρθηκε, μπορούν να υποβάλουν τα παράπονα τους απ’ ευθείας στο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών. Εν τοιαύτη περιπτώσει, τα προφορικά ή τηλεφωνικά παράπονα διερευνόνται άμεσα και δίδονται σχετικές απαντήσεις το συντομότερο, με τον ίδιο τρόπο.

Τα γραπτά παράπονα διερευνόνται το ταχύτερο δυνατό και δίδονται γραπτές ή προφορικές απαντήσεις, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία λήψης του παραπόνου, εκτός εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος διερεύνησης, οπότε και ενημερώνεται σχετικά ο παραπονούμενος.

Πρόσθετα, από την υποβολή παραπόνου στο Τμήμα, εφόσον δεν ικανοποιηθεί ο πολίτης, τότε μπορεί να υποβάλει το παράπονο του και στους ακόλουθους φορείς:

·         Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων
·         Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως
·         Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Τα χρονοδιαγράμματα των ως άνω φορέων καθορίζονται από τον κάθε ένα ξεχωριστά και ανάλογα με τη φύση του παραπόνου.

Δείγμα εντύπου υποβολής παραπόνου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Τμήματος.


Complaint management

Our Department, in an effort to continually improve the service of , accepts suggestions and complaints, which may be submitted personally, by phone at Call Centre , in writing to the local Post Offices or through the Department's website.

Complaints, named or anonymous, depending on the case, they may cover the full range of postal services, such as behavior of the Postal employees, the occurrence of post offices, delays in mail delivery, loss or damage of postal items etc.

Recipients of complaints / Timetable of reply

Citizens, as mentioned above, may submit their complaints directly to the Department of Postal Services. In such cases, oral or telephone complaints investigated promptly and given answers as soon as possible in the same way.

Written complaints investigated as soon as possible and given written or oral answers, no later than one month from the date of receipt of the complaint, unless further time investigating , and so informed the complainant.

Additionally, by submitting a complaint to the Department, if the citizen is not satisfied, then you may refer the complaint and the following organizations:

• Ministry of Communications and Works
• Office of the Commissioner for Administration
• Office of the Commissioner of Electronic Communications and Postal

The timetables of those organizations it depends of each one separately and depending on the nature of the complaint.


Sample complaint form is available on the Department's website.

Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Μέρος Κ’ - Citizen's Charter in Cyprus Post, Part Χ

$
0
0
Χρήσιμες πληροφορίες

1.                  Ωράριο λειτουργίας των Ταχυδρομικών Γραφείων

Το ωράριο λειτουργίας των κατά τόπου Ταχυδρομικών Γραφείων από 1ηΣεπτεμβρίου μέχρι 30ηΙουνίου, είναι το εξής:

Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Ταχυδρομικό Γραφείο Πλ. Ελευθερίας:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:30 – 13:30 και 15:00 – 17:00

Υπόλοιπα αστικά Ταχυδρομικά Γραφεία:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:30 – 13:30 και απόγευμα Τετάρτης 15:00 – 17:30

Αγροτικά Ταχυδρομικά Γραφεία:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:30 – 14:00 και απόγευμα Τετάρτης 15:00 – 17:30

Ταχυδρομικά Γραφεία Δεμάτων:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:30 – 13:30 και απόγευμα Τετάρτης 15:00 – 17:30

Στα πιο κάτω Ταχυδρομικά Γραφεία ισχύει το ακόλουθο ειδικό ωράριο:

Ταχυδρομικό Γραφείο Αερολιμένα Λάρνακας:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 8:00 – 15:00

Ταχυδρομικό Γραφείο Αγρού:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:00 – 13:30

Ταχυδρομικά Γραφεία Αυγόρου, Δερύνειας, Κιτίου, Λιοπετρίου, Ορμήδειας, Ξυλοτύμπου και Ξυλοφάγου:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:00 – 13:00 και απόγευμα Τετάρτης 15:00 – 17:30

Το ωράριο λειτουργίας των κατά τόπου Ταχυδρομικών Γραφείων από 1ηΙουλίου μέχρι 31ηΑυγούστου, είναι το εξής:

Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Ταχυδρομικό Γραφείο Πλ. Ελευθερίας:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:30 – 13:00 και 15:00 – 17:30.

Υπόλοιπα αστικά Ταχυδρομικά Γραφεία:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:30 – 13:30

Αγροτικά Ταχυδρομικά Γραφεία:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:30 – 13:30

Ταχυδρομικά Γραφεία Δεμάτων:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:30 – 13:00

Ταχυδρομικό Γραφείο Αερολιμένα Λάρνακας:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 8:00 – 15:00

Ταχυδρομικό Γραφείο Αγρού:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:00 – 13:30

Ταχυδρομικά Γραφεία Αυγόρου, Δερύνειας, Κιτίου, Λιοπετρίου, Ορμήδειας, Ξυλοτύμπου και Ξυλοφάγου:Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7:00 – 13:00

2.                  Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης – 77778013

Το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης (Κ.Ε.Τ.) λειτουργεί όλο το 24ωρο και παρέχει γρήγορη και έγκυρη εξυπηρέτηση, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Τμήματως Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

3.                  Επικοινωνία

Ταχ. Διεύθυνση:Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, 1900 Λευκωσία

Διεύθυνση Κεντρικών Γραφείων:Προδρόμου 100, 2063, Στρόβολος

Ιστοσελίδα:www.cypruspost.gov.cy

Ηλεκτρ. Διεύθυνση(e-mailaddress):pos@dps.mcw.gov.cy

Τηλέφωνο:22304154

4.                  Χρήσιμα Έντυπα

Τα έντυπα που παρατίθενται πιο κάτω χρησιμοποιούνται από τους πολίτες κατά τις συναλλαγές τους με το Τμήμα μας. Τα υπό αναφορά έντυπα, τα οποία κατά καιρούς ανανεώνονται, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

·         Αίτηση για παραπέρα Αποστολή Αλληλογραφίας (Έντυπο Τ.Υ.1)
·         Αίτηση Αναζήτησης (Έντυπο Ρ.Ο.43)
·         Έρευνα για Ταχυδρομική Επιταγή (Έντυπο Τ.Υ. 307)
·         Δείγμα Εντύπου Υποβολής Παραπόνου
·         Έντυπο για εγγραφή συνδρομητή στην υπηρεσία Parcel24


Useful information

1. Opening hours of post offices

The operating hours of our local Post Offices from September 1 until June 30, is as follows:

District Post Offices of Nicosia, Limassol ,Larnaca, Paphos and Post Office of LibertySquare in Nicosia: Monday to Friday, 7:30 to 13:30 and 15:00 to 17:00

Other urban Post Offices: Monday to Friday, 7:30 to 13:30 and Wednesday 15:00 to 17:30

Rural Post Offices: Monday to Friday, 7:30 to 14:00 and Wednesday 15:00 to 17:30

Parcel Post Offices: Monday to Friday, 7:30 to 13:30 and Wednesday 15:00 to 17:30

In the following Post Offices operate the following special schedule:

Post Office of Larnaca Airport: Monday to Friday, 8:00 to 15:00

Agros’ Post Office: Monday to Friday, 7:00 to 13:30

Post Offices of Augorou ,Dherynia , KitionLiopetri , Ormidia , Xylotymbou and Xylofagou: Monday to Friday, 7:00 to 13:00 pm and Wednesday 15:00 to 17:30

The operating hours of our local Post Offices from July 1 until August 31 is as follows:

District Post Offices of Nicosia, Limassol, Larnaca, Paphos and Post Office of LibertySquare in Nicosia: Monday to Friday , 7:30 - 13: 00 and 15:00 to 17:30

Other urban Post Offices: Monday to Friday, 7:30 to 13:30

Rural Post Offices: Monday to Friday, 7:30 to 13:30

Parcel Post Offices: Monday to Friday, 7:30 to 13:00

Post Office Larnaca Airport: Monday to Friday, 8:00 to 15:00

Agros’ Post Office: Monday to Friday, 7:00 to 13:30

Post Offices of Augorou ,Dherynia , KitionLiopetri , Ormidia , Xylotymbou and Xylofagou: Monday to Friday, 7:00 to 13:00

2. Call Centre – 77778013

Call Centre is open 24 hours and provides fast and reliable service, covering the whole range of activities of Postal Services.

3. Contact

Postal Address: Department of Postal Services, 1900 Nicosia

Head Office: 100, Prodromos street, 2063 Strovolos

E-mailaddress:
pos@dps.mcw.gov.cy

Phone: 22304154

4. Useful Documents

The forms listed below are used by citizens in their deals with our Department. The reporting forms, which occasionally updated, is available on the Department's website.

• Request for further mailings (Form T.Y.1)
• Search Application (Form R.O.43)
• Research on Money Order (Form TY 307)
• Sample Complaint Form

• Form for recording Subscribers Parcel24

Κείμενο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σχετικά την έλευση της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο - Text of Archbishopric of Cyprus on the advent of the Holy Head of Apostle Andrew in Cyprus

$
0
0
Για τέσσερεις δεκαετίες η Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας  παραμένει ασυντήρητη. Δεν είναι μόνο η κατοχή που επιβουλεύεται το μέλλον του ιστορικού και εκκλησιαστικού αυτού μνημείου, αλλά και ο χρόνος που περνάει αμείλικτα, αφήνοντας χαραγμένα τα σημάδια του.

Η ιστορία της Μονής ξεκινά ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όταν ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας κατέπλευσε για την αποστολική περιοδεία του στη Μικρά Ασία. Αφού ο Άγιος θεράπευσε θαυματουργικά τον τυφλό υιό του καραβοκύρη κοντά στις καρπασίτικες ακτές, ο ευεργετημένος πατέρας έσπευσε να αφιερώσει μικρό ναΐδριο στον τόπο όπου κατόπιν οικοδομήθηκε το πρώτο Μοναστήρι(πριν το 1100μ.Χ.). Η Μονή, όπως είναι γνωστή σήμερα, οικοδομήθηκε το 1855 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1867. 
 
2013... 150 χρόνια μετά, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εκφράζει έντονα την αγωνία του προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία: ''Δεν ξέρει κανείς αν την ώρα και τη στιγμή που θα πέσει η καμάρα και αμέσως μετά θα καταρρεύσει και το ημιθόλιο του ιερού''.

Ο Ναός και τα κελιά του Μοναστηριού βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, όπως και όλα τα άλλα τουρκοκρατούμενα μνημεία. Ο κατακτητής, με σύμμαχο το χρόνο, καταδικάζει σε ερήμωση εκείνα τα μνημεία. Η ανησυχία της Εκκλησίας της μαρτυρικής Κύπρου συμπυκνώνεται στα λόγια του Αρχιεπισκόπου: ''Τόσο τα ελληνικά όσο και τα χριστιανικά μνημεία, θέλουν να τα εξαφανίσουν από το βορρά, ούτως ώστε να μη φαίνεται η έλευση από εκεί Ελλήνων και Χριστιανών· στον τόπο όπου κατοικούν επί 3.500 χρόνια Έλληνες και επί 2.000 χρόνια Χριστιανοί.''
 
Η ελληνική και χριστιανική παρουσία στην Κύπρο δεν θα λήξει άδοξα και μοιραία. Το ιερό προσκύνημα του Απ. Ανδρέα πρέπει να συντηρηθεί. Η έλευση της Τίμιας Κάρας του Αγίου συγκαλεί όλο το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου για να συμβάλει και ο καθένας μας στο έργο της συντήρησης της Μονής και κατ'επέκταση τη διαιώνιση της ελληνικής και χριστιανικής παρουσίας στα αλησμόνητα κατεχόμενα χώματα μας.

Και ο Άγιος δεν θα μείνει αδιάφορος για το ζήτημα αυτό. Με τις πρεσβείες του θα υποσκελιστούν όλες οι δυσκολίες και θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής του.





On four decades the Apostle Andreas Monastery in occupied Karpas peninsula remains unmaintained. Not only is the occupation that jeopardize the future of this historic and religious monument, but the time passes inexorably , leaving imprints of signs. 
The Monastery's history starts from the earliest Christian times, when Called Apostle Andrew sailed for the apostolic tour in Micra Asia. After the Saint miraculously healed the blind son of ship's owner near the karpasian coast, the ship's owner rushed to dedicate a small chapel in the place where he then built the first monastery (before 1100 AD). The monastery, as it is known today, was built in 1855 and inaugurated in August 1867.
 
2013... 150 years later, His Beatitude Archbishop of Cyprus Chrysostom strongly expresses his anguish in every direction and at every opportunity : ''No one knows if the time and the moment you drop the arch and soon will collapse and semi-vault of the sanctuary''.
 
The Temple and the cells of the monastery are in a dire financial situation, like all other Turkish-occupied sites. The conqueror in alliance time, doomed to desolation those sites. The concern of the Church of Cyprus martyred concentrated in the words of Archbishop: ''Both the Greek and Christian monuments, they want to eliminate them from the north, so as not to show the advent of there; Greeks and Christians in the place where they reside on Greeks 3500 years and 2000 years for Christians''.
 
The Greek and Christian presence in Cyprus will not end abruptly and fatal. The shrine of St. Andrew should be preserved. The advent of the Holy Head of St. convene all devout fullness of the Church of Cyprus to help each one of us in the work of maintenance of the monastery and hence the perpetuation of Greek and Christian presence in memorable occupied our soil. 
And Saint will not remain indifferent to this issue. His embassy it will surpassed all difficulties and will begin restoration of the Abbey of.

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, ΜΕΡΟΣ 'Β - EXPLORE LIMASSOL, PART-B

$
0
0
Πολιτισμός

Λεμεσός, μια πόλη με μακρά παράδοση και μακρόχρονη ιστορία. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Κύπρο με τόσο ανόμοια ιστορία και κουλτούρα. Το όνομα της πόλης έχει συσχετιστεί με τις σταυροφορίες των μεσαιωνικών χρόνων και μελετώντας το παρελθών της, διαφαίνεται ένας πολιτισμός αδιάλειπτης συνοχής πολλών χρόνων.

Η Λεμεσός είναι γνωστή και για τη μακροχρόνια παράδοση της σε θέματα πολιτισμού. Προσφέρει στον ενδιαφερόμενο επισκέπτη ένα μεγάλο φάσμα, τόσο από δραστηριότητες, όσο και από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και αποτελεί ένα μοναδικό συνταίριασμα αρχαίων, φραγκικών, βυζαντινών, και άλλων σύγχρονων επιδράσεων.

Καλωσορίσατε στην πόλη των φεστιβάλ! Οι κάτοικοι της πόλης είναι γνωστοί για την αγάπη τους στη διασκέδαση. Κάθε είδους ταβέρνα, δισκοθήκες και κέντρα διασκέδασης λειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ παραλιακά μπαρ κατά μήκος του χώρου περιπάτου προσθέτουν στις επιλογές. Συμμετέχετε στις Βακχικές καταχρήσεις κατά το φεστιβάλ Κρασιού το Σεπτέμβριο ή διασκεδάστε στο Καρναβάλι με την παρέλαση των αρμάτων και μεταμφιεσμένων με φανταχτερές στολές καθώς και το πάρτι το Φεβρουάριο. Απολαύστε οπωσδήποτε μια καλοκαιρινή συναυλία κάτω από τα αστέρια στο Ελληνορωμαϊκό θέατρο του Κουρίου.

Ιστορία

Η πόλη της Λεμεσού βρίσκεται ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις της Αμαθούντας στα ανατολικά του Κουρίου και στα δυτικά. Η Λεμεσός κατοικήθηκε από τα πολύ παλιά χρόνια και τάφοι οι οποίοι βρέθηκαν εκεί χρονολογούνται γύρο στο 2000π.χ. ενώ άλλοι γύρο στον 8ο και 4ο αιώνα π.χ. Τα λιγοστά αρχαία που βρέθηκαν, δείχνουν ότι εκεί υπήρχε ένας μικρός οικισμός, ο οποίος δεν κατάφερε να αναπτυχθεί και να ανθίσει.

Η πόλη ήταν γνωστή ως Νέμεσσος τον 10ο αιώνα και ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος αναφέρεται στην πόλη με αυτό το όνομα.

Η ιστορία της πόλης είναι κυρίως γνωστή από τα γεγονότα του 1191 μ.χ. τα οποία σηματοδότησαν το τέλος της Βυζαντινής Κυριαρχίας στην Κύπρο. Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος εκτιμώντας τη στρατηγική σημασία της Κύπρου σε θέματα ανεφοδιασμού για τις σταυροφορίες, κατακτά το νησί. Ο Ριχάρδος γιόρτασε τους γάμους του με την Βερεγγάρεια στην Κύπρο, όπου η τελευταία στέφθηκε και βασίλισσα της Αγγλίας. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε η Βυζαντινή αυτοκρατορία στην Κύπρο.

Ακολούθως η Λεμεσός παραδόθηκε στη Φραγκοκρατία των Λουζινιανών βασιλέων του Μεσαιωνικού Κυπριακού Βασιλείου. Για τρεις περίπου αιώνες (1192 - 1489) η Λεμεσός έζησε μια αξιοσημείωτη περίοδο άνθησης. Το 1489 μ.χ. η Κύπρος παραδόθηκε στην πόλη της Βενετίας από τη βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο. Αυτό διάρκεσε μέχρι την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους το 1570 μ.χ. Ακολούθως οι Άγγλοι κατέλαβαν την Κύπρο το 1878 ενώ το 1960 με την ανεξαρτησία της Κύπρου επήλθαν σημαντικές αλλαγές οι οποίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής της πόλης. Σχολεία, θέατρα, γκαλερί τέχνης, μουσικές αίθουσες και ποδοσφαιρικά σωματεία δημιουργήθηκαν και έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Λεμεσού.

Η πόλη της Λεμεσού αναπτύχθηκε πολύ μετά τη Τουρκική εισβολή το 1974, όταν η Αμμόχωστος, μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές περιοχές της Κύπρου καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα. Πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολυάριθμα κέντρα διασκέδασης κτίστηκαν και έτσι η πόλη έγινε σύντομα ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και τουρισμού.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Συγκοινωνίες: Το Λιμάνι της Λεμεσού συνδέεται με την πόλη της Λεμεσού με λεωφορεία και ιδιωτικά ταξί.

Λεωφορείο: Νο 30:συνδέει το Λιμάνι της Λεμεσού με το κέντρο της πόλης, την τουριστική περιοχή Λεμεσού που εκτείνεται στα ανατολικά και τον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας. Λειτουργεί από τις 06:25-17:50 (Δευτέρα - Σάββατο) και 08:00-17:40 (Κυριακή) με συχνότητα 15-20 λεπτών. Το εισιτήριο στοιχίζει €1,50 για κάθε διαδρομή.

Νο 16:συνδέει το Κάστρο του Κολοσσίου με την πόλη της Λεμεσού από τον σταθμό των λεωφορείων στο κέντρο της πόλης.

Λεωφορείο Κουρίου:συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και του Ναού του Απόλλωνα με την πόλη της Λεμεσού και φεύγει από το χώρο που βρίσκεται μπροστά από το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού στις 10:00, 12:30, 13,30 (Δευτέρα - Παρασκευή) και επιστρέφει στις 11:50 και 14:50.
Το εισιτήριο στοιχίζει €3,50 για κάθε διαδρομή.

Ιδιωτικά ταξί:Ακριβώς έξω από την αίθουσα επιβατών σταθμεύουν ιδιωτικά ταξί για την άμεση εξυπηρέτηση  του επιβατικού κοινού. Αστικά η εξυπηρέτηση είναι 24ωρη σε όλες τις πόλεις. Τα αστικά ταξί είναι υποχρεωμένα να έχουν ταξίμετρα και η χρέωση αρχίζει από την ώρα που ο επιβάτης μπαίνει στο ταξί.

Πιο κάτω θα βρείτε μια λίστα ενδεικτικών χρεώσεων:

Από 06:01 - 20:30: Αρχική χρέωση €3,07 Κόμιστρο ανά χιλιόμετρο €0,59 Καθυστέρηση ή αναμονή ανά ώρα €13,68 Για κάθε αποσκευή που ζυγίζει πάνω από 12 κιλά €0,99 Προσαύξηση Δημοσίων Αργιών €1,96

Από 20:31 - 06:00: Αρχική χρέωση €4,01 Κόμιστρο ανά χιλιόμετρο €0,71 Καθυστέρηση ή αναμονή ανά ώρα €15,73 Για κάθε αποσκευή πάνω από 12 κιλά €0,99 Κατά τη διάρκεια των δημοσίων Αργιών που ακολουθούν, τα ταξί χρεώνουν επιπλέον €1,96 ανά διαδρομή: 24, 25, 26 και 31 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα και 1η Μαΐου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος Λεμεσού 25884300
ΕΑΛ - Αστικά Λεωφορεία 25354050
Νοσοκομείο Λεμεσού 25801100
Αστυνομία 112 /199
Πυροσβεστική 112
Ιατρική Βοήθεια 112
Νοσοκομεία 1400
Αεροδρόμια/Πληροφορίες Πτήσεων 77778833
Αρχή Λιμένων 25207200
Φαρμακεία (Διανυκτερεύοντα/Διημερεύοντα) 90901405

Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών:

Λιμένος 25571868
Λεμεσού 25362756
Γερμασόγειας 25323211

Κλίμα και Καιρός

Η Λεμεσός, έχει ένα έντονα Μεσογειακό κλίμα με ζεστό ξηρό καλοκαίρι, που αρχίζει στα μέσα Μαΐου και που διαρκεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και με βροχερό, αλλά αρκετά ήπιο χειμώνα από το Νοέμβριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι μικρά ενδιάμεσα διαστήματα, που χαρακτηρίζονται από καλό καιρό. Με καθαρό ουρανό και ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο, η διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται από 9,8 ώρες το Δεκέμβριο μέχρι 14,5 ώρες τον Ιούνιο.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της μέρας το καλοκαίρι κυμαίνεται μεταξύ 22 και 36 βαθμών Κελσίου, ενώ το χειμώνα κυμαίνεται μεταξύ 1 και 18 βαθμών Κελσίου ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής.

Η θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού είναι περίπου 15,5 βαθμών Κελσίου το χειμώνα και 24 βαθμών Κελσίου τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες επιτρέπουν το κολύμπι ολόχρωμα.


Culture

Limassol , a city with a long tradition and long history . No other city in Cyprus, with disparate history and culture. The city's name has been associated with the Crusades of the Middle Ages and studying the past, reflected a culture of continuous inconsistency of many years.

Limassol is renowned for its long tradition in cultural matters. Offer the interested visitor a wide range , from both activities , as well as from museums and archaeological sites , is a unique matching ancient , Frankish , Byzantine and other modern influences.

Welcome to the city of festivals ! The inhabitants of the city are known for their love of fun. Any kind of tavern , discos and nightclubs are open all year, and beach bars along the promenade add the options. Participate in Bacchic abuses during the Wine Festival in September , or have fun at the Carnival parade of floats and masked with fancy dresses and party in February. Enjoy definitely a summer concert under the stars in the Greco-Roman theater of Kourion .

History

The town of Limassol is situated between the ancient cities of Amathus to the east and Kourion to the west. Limassol has been inhabited since ancient times and tombs are found there date back to 2000 BC round . while others round the 8th and 4th centuries BC The few ancient found, show that there was a small settlement, which failed to grow and flourish.

The city was known as Nemessos the 10th century, the Byzantine Emperor Constantine Porphyrogenitus refers to the town with that name.

The city's history is largely known by the events of 1191 AD that put an end to the Byzantine dominion of Cyprus. King of England, Richard the Lionheart appreciating the strategic importance of Cyprus for refueling on the Crusades , Conquer the island . Richard celebrated his marriage with Berengaria in Cyprus, where the crown as queen of England. In this way , the Byzantine dominion in Cyprus.

Then Limassol delivered to the Frankish Lusignan kings of the medieval Cypriot kingdom . For three centuries (1192 - 1489) Limassol lived a remarkable boom . In 1489 AD Cyprus is given to the city of Venice from the Queen of Cyprus Catherine Cornaro . This lasted until the occupation of Cyprus by the Turks in 1570 AD Then the British occupied Cyprus in 1878 and 1960 with the independence of Cyprus made ​​significant changes which contributed to the development of cultural and artistic life of the city. Schools, theaters, art galleries, music halls and clubs created and played an important role in the cultural life of Limassol.

The city of Limassol developed long after the Turkish invasion in 1974, when the Famagusta, one of the most important tourist areas of Cyprus occupied by Turkish troops. Luxurious hotels, restaurants and numerous entertainment centers built, so the city soon became an important center of commerce and tourism.

Useful Information

Transport: The Port of Limassol connected to the city of Limassol Buses and private taxis .

Bus: No. 30: connecting the port of Limassol town center , the tourist area of ​​Limassol, which extends to the east and the ancient site of Amathus . Open from 6:25 to 17:50 (Monday - Saturday) and 8:00 to 17:40 (Sunday) with a frequency of 15-20 minutes. The ticket costs € 1,50 each way.

No 16 : joining the Kolossi Castle in Limassol town from the bus station downtown .

Curium bus : connects the archaeological site of Kourion and the Temple of Apollon Limassol town and leaves the space in front of the Medieval Castle of Limassol at 10:00 , 12:30 , 13.30 (Monday - Friday) and returns at 11:50 and 14:50 .
The ticket costs € 3,50 each way.

Private Taxi: Just outside the hall passengers stationed private taxi for immediate service for passengers. Urban service is 24 in all cities. Urban taxis are required to have a taximeter and charging commences from the time the passenger enters the taxi.

Below you will find a list of indicative charges :

From 6:01 to 20:30 : Initial costs € 3,07 per kilometer fare € 0,59 Delay or waiting time per hour € 13,68 For every luggage weighing more than 12 kg € 0,99 Public Holidays surcharge € 1, 96

From 20:31 to 6:00 : Initial costs € 4,01 per kilometer fare € 0,71 Delay or waiting time per hour € 15,73 for each piece of luggage over 12kg € 0,99 During the following public Holidays , taxis charge an extra € 1,96 per ride: 24, 25 , 26 and 31 December , 1 January , Good Friday, Easter Saturday , Easter Sunday , Easter Monday and May 1st .

Useful Phone Numbers

Limassol Municipality 25884300
ASN - Buses 25354050
Limassol Hospital 25801100
Police 112/199
Fire 112
Medical Assistance 112
hospitals 1400
Airports / Flight Information 77778833
Ports Authority 25207200
Pharmacies ( Night / day-care ) 90901405

Tourist Information Office:

Port 25571868
Limassol 25362756
Yermasogia 25323211

Weather and Climate

Limassol has an intense Mediterranean climate with hot dry summers starting in mid May and lasts until mid-September and rainy , quite mild winters from November to mid-March. Spring and autumn are effectively short intervals , characterized by good weather. With clear skies and sunshine nearly all year round, day length varies from 9.8 hours in December to 14.5 hours in June.

The temperature during the day in summer is between 22 and 36 degrees Celsius, while the winter between 1 and 18 degrees Celsius depending on the elevation of the area.

The temperature of the sea water is about 15.5 degrees Celsius in winter and 24 degrees Celsius in August and September.

These temperatures allow swimming year.

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, ΜΕΡΟΣ 'Γ - EXPLORE LIMASSOL, PART-C

$
0
0
Σημεία Ενδιαφέροντος

Κάστρο Λεμεσού: Το κυρίαρχο στοιχείο του ιστορικού κέντρου της πόλης είναι το Κάστρο. Γεωγραφικά, τοποθετείται στην καρδιά της παλιάς Λεμεσού και αποτελεί το κατάλοιπο της παρουσίας των σταυροφόρων στο νησί. Κτίστηκε το 13ο αιώνα και σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο της βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας της Κύπρου.

Χαρουπόμυλος - Μουσείο Χαρουπιού:Οι μύλοι χαρουπιών στη Λεμεσό χτίστηκαν αρχικά στις αρχές του 1900, όταν τα χαρούπια ήταν ένα από τα βασικά είδη που εξήγαγε η Κύπρος. Χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή προϊόντων όπως φιλμ, φάρμακα, γλυκά και σοκολάτες. Το μεγαλύτερο τμήμα του εξοπλισμού επεξεργασίας των χαρουπιών διασώζεται άθικτο και εκτίθεται σε ένα κτήριο που ανακαινίστηκε ώστε να συνδυάζει την αυθεντική ατμόσφαιρα του παρελθόντος με την εξελιγμένη αισθητική του παρόντος.

Περιοχή Κάστρου: Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πετρόκτιστες αποθήκες που ελκύουν την προσοχή, πολλές από τις οποίες έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν ως εστιατόρια και εκθεσιακοί χώροι. Κάποια από τα κτίρια της δεκαετίας του '30 χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες χαρουπιών και αλευρόμυλοι. Τα εργαστήρια των παραδοσιακών σιδεράδων προσθέτουν ακόμη μια πινελιά στο γύρο περιβάλλον που είναι είναι το εμπορικό κέντρο της Λεμεσού.

Λεμεσός - Παλιά Πόλη: Η περιοχή της Παλιάς της Λεμεσού αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ιστορικού της κέντρου κυρίως κατά το 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Εντυπωσιάζουν τα παλιά αρχοντικά που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Χτίστηκαν από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Ζαχαρία Βόνδα με έντονη διακοσμητική διάθεση και στοιχεία νεομπαρόκ. Τα κτήρια εντυπωσιάζουν με την έντεχνη σύνθεση των επί μέρους διακοσμητικών στοιχείων και αποτελούν ένα σύμπλεγμα ομοειδούς και σχεδιασμένης προσέγγισης στο τμήμα της οδού Αγίου Ανδρέου.

Εκκλησία Αγίας Νάπας: Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Νάπας υψώνεται περήφανα στην καρδιά της συνοικιακής και εμπορικής ταυτόχρονα ζώνης της Λεμεσού. Ένα οικοδόμημα του 19ου αιώνα με στοιχεία παραδοσιακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Θεμελιώθηκε το 1896 και τελείωσε το 1903 σε αντικατάσταση παλαιότερου ναού του 18ου αιώνα. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία και σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα της από μια εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε σε μια κοιλάδα (Νάπα στα λατινικά σημαίνει δάσος).

Παραδοσιακό Εμπορικό Κέντρο:Αυτό που αναμφίβολα δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε είναι το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της οδού Αγίου Ανδρέου - που τώρα έχει μεταλλαχθεί σε πεζόδρομο - όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ήσυχα τα ψώνια του.

Δημαρχείο:Το δημαρχείο επί της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού σχεδιάστηκε από τον Γερμανο-Εβραϊκής καταγωγής αρχιτέκτονα Ginsberg το 1920. Η διαρρύθμιση της αίθουσας υποδοχής παραπέμπει στις δωρικού ρυθμού στήλες των Τάφων των Βασιλέων στην Πάφο. Πρόκειται για μικρό μεν, αλλά κομψό δείγμα αρχιτεκτονικής με ανάγλυφο διάκοσμο από γύψινες λεπτομέρειες στο εσωτερικό και μαρμάρινα δάπεδα.

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ):Η τελευταία ιστορική φάση της Λεμεσού, απεικονίζεται μέσα από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της βρετανικής αυτοκρατορίας. Κάποια κτίρια, όπως το παλιό Δικαστικό Μέγαρο, το Ταχυδρομείο, το Δημαρχείο και άλλα κυβερνητικά γραφεία είχαν κτιστεί όταν γνώρισε την ανάπτυξη της η Διοικητική Περιφέρεια Λεμεσού. Όλα αυτά τα ιστορικά οικοδομήματα περιλαμβάνονται στον κατάλογο διατηρητέων κτιρίων και στεγάζουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δημοτική Αγορά:Η Δημοτική Αγορά δίνει μια πρόσθετη χροιά στην περιδιάβαση με τα  πόδια. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην αγορά, η αφθονία των φρούτων και των λαχανικών, οι παραδοσιακοί έμποροι και οι πελάτες, οι οποίοι φθάνουν εκεί από τα γύρω χωριά, δημιουργούν μια συναρπαστική εικόνα. Αυτό το κλίμα διατηρείται παρά τον ανταγωνισμό, τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι σύγχρονες υπεραγορές.

Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού:Το κτίριο της επαρχιακής διοίκησης της πόλης κτίστηκε το 1923 από τους Άγγλους για να χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο. Είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Cafiero στο οποίο, όπως και σε άλλα οικοδομήματα της περιόδου, απεικονίζεται ο αρχιτεκτονικός ρυθμός της βρετανικής αυτοκρατορίας. Στέγασε το νοσοκομείο της πόλης μέχρι το 1956, όταν κτίστηκε το καινούριο (σήμερα παλαιό) νοσοκομείο. Από το 1960 άρχισε να χρησιμοποιείται ως διοικητήριο.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης:Το Δημοτικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο λειτούργησε στις 20 Ιουνίου 1985, περιλαμβάνει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές κυπριακής λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και στεγάζεται σε διατηρητέα οικοδομή, δωρεά της οικογένειας Ιωάννη και Κατερίνας Σχίζα, στη γωνία των οδών Αγίου Ανδρέου και Όθονως και Αμαλίας, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως δημοτικό νοσοκομείο.

Βιβλιοθήκη Λεμεσού:Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού με τις 60.000 τόμους που διαθέτει, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Κύπρου, που εξυπηρετεί σήμερα, όχι μόνο το γενικό αναγνώστη, αλλά επίσης το μαθητή και το φοιτητή, καθώς και πολλούς ξένους, τόσο επισκέπτες, όσο και μόνιμους κατοίκους της πόλης. Διαθέτει ακόμη μεγάλο και αξιόλογο παιδικό τμήμα.

Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού:Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζονται όλα τα Αρχαιολογικά ευρήματα από τις συστηματικές και σωστικές ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιεί το Τμήμα και οι Ξένες Αρχαιολογικές σχολές στην Πόλη και Επαρχία της Λεμεσού. Στον εκθεσιακό χώρο εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν όλη την αρχαιότητα από την 9η χιλιετηρίδα π.χ. μέχρι και το τέλος της Αυτοκρατορικής Ρομαϊκής περιόδου (4ος αιώνας μ.χ.).


Points of Interest

Limassol Castle: The dominant element of the historic center of the town is the Castle . Geographically located in the heart of Limassol and is the remnant of the Crusader presence in the island. Built in the 13th century and has now been converted into a museum of Byzantine and medieval history of Cyprus. 
Carob Mill - Museum: The Carob Mill Limassol originally built in the early 1900s , when the locust was one of the main exports of the Cyprus . Used in manufacturing products such as film , medicines , sweets and chocolates. Most of the processing equipment bean is intact and placed in a building renovated to combine the authentic atmosphere of the past with the sophisticated look of the present . 
Harbour Area: In the vicinity there are stone warehouses that attract attention, many of which have been restored and serve as restaurants and showrooms . Some of the buildings of the '30s used as warehouses and bean mills . The workshops of traditional blacksmiths even add a touch to round an environment is the commercial center of Limassol. 
Limassol - Old Town: The Old Limassol is an important part of its historical center mainly during the 19th and early 20th century. Impressive old mansions that are still in very good condition. Built by the Greek architect Zachariah Vonda with strong decorative mood and baroque elements . The buildings impress with artful composition of individual decorative elements are a group of like and planned approach on section of St. Andrew . 
Agia Napa Church: The Cathedral of Agia Napa stands proudly in the heart of district and commercial area of Limassol simultaneously . A 19th century in a traditional Byzantine architecture. Founded in 1896 and finished in 1903 to replace an earlier church from the 18th century. The church is dedicated to St. Mary and according to tradition, got its name from an image of Mary found in a valley ( Napa in Latin means forest) . 
Traditional Shopping Center: It certainly should not be missed is the traditional commercial center of Agiou Andreou - now has mutated into pedestrian - where one can quietly enjoy the shopping . 
Town Hall: The Town Hall on the road Archbishop Kyprianou was designed by German- Jewish origin architect Ginsberg in 1920. The layout of the reception hall refers to the Doric columns of the Tombs of the Kings . It constitutes a small but elegant piece of architecture with carved decorations of stucco interior details and marble floors. 
Cyprus University of Technology (CUT): The last historical phase of Limassol, depicted through the architectural style of the British Empire. Some buildings, like the old courthouse, the Post Office, City Hall and other government offices were built when he met the development of the Administrative District Limassol. All these historical buildings listed and listed buildings housing the Cyprus University of Technology. 
Municipal Market: Municipal Market gives an additional connotation walkthrough walk . The atmosphere prevailing in the market, plenty of fruits and vegetables , traditional traders and customers who arrive there from the surrounding villages, creating an exciting image. This climate is maintained despite the competition , which have created modern supermarkets. 
Limassol District Administration: The building of the provincial administration of the city built in 1923 by the English to be used as a hospital . Is the work of Italian architect Cafiero in which , as in other buildings of the period, depicts the architectural style of the British Empire. It housed the city hospital until 1956 , when they built the new ( now old) hospital. Since 1960 began to be used as a command post . 
Museum of Folk Art: The Municipal Folk Art Museum, which opened on June 20, 1985, contains one of the most important collections of Cypriot folk art and crafts , from the late 19th century until the early 20th century and housed in listed building, donation of the family John and Catherine tear at the corner of St. Andrews and Othonos and Amalia , which used to be a municipal hospital. 
Library of Limassol: The Municipal Library Limassol 60,000 volumes available is one of the largest libraries of Cyprus, currently serving , not only the general reader, but also the student and the student , and many foreigners, so visitors as and residents of the city. It even has a large and valuable children's section . 
Limassol District's Archaeological Museum: The Archaeological Museum houses all archaeological finds from the systematic and rescue excavations carried out by the Department and the Foreign Archaeological Schools in the City and District of Limassol. In the exhibition contains finds that cover the full length of the 9th millennium BC until the end of the Imperial Romaikis period (4th century AD ) .

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, ΜΕΡΟΣ 'Δ - EXPLORE LIMASSOL, PART-D

$
0
0
Δημοτική Πινακοθήκη: Οι συλλογές της Δημ. Πινακοθήκης περιλαμβάνουν έργα αξιόλογων παλαιοτέρων και νέων Κυπρίων καλλιτεχνών, όπως ο Αδ. Διαμαντής, ο Χρ. Σάββα και ο Τ. Κάνθος.

Ακτή Ολυμπίων: Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού και συνδέεται άμεσα με την καθημερινή ζωή της πόλης. Περιλαμβάνει μια σειρά από ποιοτικές ανέσεις, διευκολύνσεις και εγκαταστάσεις που προσφέρουν ψυχαγωγία και ξεκούραση στο κοινό, αλλά και που να αναδεικνύουν την Ακτή Ολυμπίων ως μια μοναδική παραλία, η οποία διατηρεί και προβάλλει τον τοπικό χαρακτήρα και χρώμα της πόλης.

Ανοικτό Πάρκο Γλυπτικής:Στο ανοικτό πάρκο γλυπτικής εκτίθενται 16 έργα Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια των ετήσιων συμποσίων γλυπτικής 1999 - 2001. Η τοποθέτηση των έργων κατά μήκος της παραλιακής επίχωσης μετέτρεψε τον πολυσύχναστο τούτο χώρο της Λεμεσού σε Πάρκο Γλυπτικής, προσδίδοντας του μιαν ιδιαίτερη αισθητική υπόσταση, δεδομένου ότι τα πέντε γλυπτά σε πέτρα και μέταλλο δημιουργήθηκαν ώστε να συνδιαλέγονται και να εναρμονίζονται με την κλίμακα, τα μεγέθη, τη σύνθεση, την όλη δυναμική του τοπίου, καθώς και τη ψηχοσύνθεση των ανθρώπων του.

Αλυκή Ακρωτηρίου:Η Αλυκή Ακρωτηρίου, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της παραλιακής πόλης της Λεμεσού, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της ανατολικής Μεσογείου. Η περισσότερη από τη μισή λίμνη είναι ρηχή με βάθος λιγότερο από 30 εκατοστά, κάνοντάς την τον κατάλληλο σταθμό για τα χιλιάδες πουλιά που ξεκουράζονται εκεί στη μεταστευτική περίοδο. Ανάμεσα στους τυχερούς φτερωτούς επισκέπτες είναι μεγάλος αριθμός φλαμένγκο.

Κολόσσι - Μεσαιωνικό Κάστρο:Το κάστρο του Κολοσσίου βρίσκεται στο χωριό Κολόσσι, 11 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού. Χτίστηκε τον 15ον αιώνα στα ερείπια ενός παλιότερου φρούριου που χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Μερικά από αυτά τα ερείπια είναι ακόμα ορατά στα ανατολικά του τωρινού κάστρου. Το κάστρο ανήκε στους Ιππότες του Άγιου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και ήταν έδρα των πιο σημαντικών Διοικήσεων που τους Ανήκαν.

Κυπριακό Μουσείο Κρασιού:Βρισκόμενο στην καρδιά της οινοπαραγωγού υπαίθρου, σε μικρή απόσταση από τη Λεμεσό, στο χωριό Ερήμη, το Κυπριακό Μουσείο Κρασιού θα σας ταξιδέψει στην ιστορία της οινοποιίας στην Κύπρο. Φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις καθώς και αρχαία πιθάρια και κιούπια, μεσαιωνικά δοχεία, παλιά έγγραφα και όργανα προβάλλουν όλες τις πλευρές της οινοποιίας.

Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου:Το Κούριον, μια πολύ σημαντική πόλη βασίλειο, είναι ένας από τους πιο θεαματικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και οι ανασκαφές συνεχίζουν να φέρνουν στο φως εντυπωσιακούς νέους θησαυρούς. Αξιοσημείωτο είναι το υπέροχο Ελληνο-Ρωμαϊκό Θέατρο του ενώ αξιόλογες είναι μεταξύ άλλων και οι επαύλεις που βρέθηκαν εκεί με εξαιρετικά ψηφιδωτά πατώματα και μια Πρωτοχριστιανική βασιλική.

Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη:Το ιερό του Απόλλωνα, που βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα δυτικά της αρχαίας πόλης του Κουρίου, ήταν ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της Κύπρου όπου ο Απόλλωντας λατρευόταν σαν Υλάτης, θεός των δασών. Αυτό το καλοσχηματισμένο αρχιτεκτονικό συγκρότημα δίνει μια ιδέα για το πώς εξελίχθηκε το Κυπριακό αγροτικό ιερό από τα χρόνια του χαλκού μέχρι το τέλος του παγανισμού στο νησί. Υπάρχουν τρεις σημαντικές περιόδοι. Το Αρχαϊκό Ιερό αναπτύχθηκε σημαντικά στον 7ο αιώνα π.χ. ενώ το Πτολεμαϊκό Ιερό ανήκει στον 3ο αιώνα π.χ. Τέλος, το Ρωμαϊκό Ιερό χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.χ.

Η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Αναστασίας:Η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Αναστασίας είναι ένα πολύ αξιόλογο μεσαιωνικό μνημείο που κτίστηκε στα Πάνω Πολεμίδια περί τα τέλη του 14ου αιώνα μ.χ. Η εκκλησία έχει δύο τρούλους γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κτίριο είναι αποτέλεσμα της ένωσης δύο σταυροειδών ναών με τρούλο. Ο νάος ήταν ολόκληρος διακοσμημένος με τοιχογραφίες, σήμερα όμως πολύ λίγες τοιχογραφίες σώζονται.

Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας:Μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια της Αρχαίας Κύπρου, η Αμαθούς βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού. Κατά τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κινύρα και ήταν εκεί όπου ο Θησέας άφησε την έγκυο Αριάδνη για φροντίδα μετά τη μάχη του με το Μινώταυρο. Είναι δύσκολο να καθοριστεί πότε ακριβώς ιδρύθηκε η πόλη, αλλά ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή της Ακρόπολης εντοπίστηκε γύρω στο 1100 π.χ. Ανά τους αιώνες η Αμαθούς έπεσε θύμα πολλών κατακτήσεων (Πέρσες, Πτολεμαίοι, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί) μέχρι τον 7ο αιώνα μ.χ. που εγκαταλείφθηκε τελικά, κυρίως λόγω των πολλών Αραβικών επιδρομών.

Μοναστήρι Αγίου Νικολάου των Γάτων:Ο Άγιος Νικόλαος των Γάτων, το παλιότερο ίσως μοναστήρι στην Κύπρο, βρίσκεται στο Ακρωτήρι Γάτα, νοτιοανατολικά της Αλυκής του Ακρωτηρίου. Η σημερινή εκκλησία μάλλον είναι του τέλους του 14ου αιώνα. Εγκαταλείφθηκε τον 16ο αιώνα και το ξανακατοίκησαν Ορθόδοξες καλόγριες στις αρχές του 1980. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα, από την Αγία Ελένη τη Μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που άφησε ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό εκεί. Εκείνη την εποχή το νησί βασανιζόταν από σοβαρή ξηρασία, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να φύγουν από το νησί. Τα φίδια  πολλαπλασιάστηκαν και η ζωή στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο Ακρωτήρι ήταν αφόρητη. Σύμφωνα με τον μεσαιωνικό ιστορικό Stephen Lusignan, μετά την αναχώρηση της Αγίας Ελένης, ο μεγάλος Κωνσταντίνος έστειλε τον κυβερνήτη Καλόκαιρο στην Κύπρο με χιλιάδες γάτες για να εξοντώσει τα φίδια.


Municipal Art Gallery: The Gallery 's collections include works Dim remarkable old and new Cypriot artists like Ad. Diamandis, Chr . Sava T. Kanthos.

Coast Olympians: This is a project that fits into the broader Area Plan Limassol Centre is directly linked with the daily life of the city. Includes a range of quality amenities, facilities and establishments offering entertainment and relaxation to the public, but also to highlight the Coast Olympians as a unique beach, which maintains and promotes the local character and color of the city.

Open Sculpture Park: The open park sculpture exhibited 16 works by Cypriot and foreign artists created during the annual banquet sculpture from 1999 to 2001. The placement of projects along the coastal embankment turned the bustling this area of Limassol in Sculpture Park, giving it an aesthetic special status, since the five sculptures in stone and metal created to discuss and harmonize with the scale, sizes, composition, the whole dynamics of the landscape and the psichosynthesi its people.

Akrotiri Salt: The Akrotiri Salt Lake, located southwest of the coastal city of Limassol, considered one of the most important wetlands in the eastern Mediterranean. The more than half of the lake is shallow with depths less than 30 cm, making it a suitable station for the thousands of birds that rest there in metasteftiki period . Among the lucky feathered visitors are a large number of flamenco .

Kolossi - Medieval Castle: The castle of Kolossi is located in the village of Kolossi, 11 kilometers west of Limassol. Built in the 15th century on the ruins of a former fortress dating from the early 13th century. Some of these ruins are still visible to the east of the present castle. The castle belonged to the Knights of St. John of Jerusalem and was the seat of the most important administrations belonging to them.

Cyprus Wine Museum: Situated in the heart of wine-producing countryside, a short drive from Limassol, in the village desert, Cyprus Wine Museum will take you back to the history of wine making in Cyprus. Photographs and audiovisual presentations and ancient jars and jars, medieval pots, old documents and instruments showing all aspects of wine making.

Archaeological Site of Kourion: Kourion, a very important city kingdom, is one of the most spectacular archaeological sites on the island and excavations continue to unearth surprising new treasures. Noteworthy is the magnificent Greco - Roman Theatre and remarkable amongst others, are the villas found with exquisite mosaic floors and an early Christian basilica.

Sanctuary of Apollo Hylates: The Temple of Apollo, located 2.5 km west of the ancient city of Kourion was one of the most important religious centers in Cyprus where Apollontas Hylates worshiped as god of forests. This shapely architectural complex gives an idea of ​​how evolved the Cyprus rural sanctuary from the Bronze Age to the end of paganism on the island. There are three major periods. The Archaic Sanctuary developed essentially in the 7th century BC while Ptolemaic Sanctuary belongs to the 3rd century BC Finally, the Roman temple dating from the 1st century AD

The Byzantine church of Agia Anastasia: The Byzantine church of Agia Anastasia is a very remarkable medieval monument built in Pano Polemidia the end of the 14th century AD The church has two domes which leads to the conclusion that the building is the result of the union of two cross- domed churches. The temple was decorated throughout with frescoes, but today very few paintings survive.

Archaeological site of Amathus: One of the major kingdoms of ancient Cyprus, Amathus is situated about 10 km east of Limassol. According to mythology, founded by King Kinyras and it was there where Theseus left the pregnant Ariadne to be cared for after his battle with the Minotaur . It is difficult to determine exactly when the city was founded , but human presence in the area of ​​Acropolis discovered around 1100 BC Over the centuries, Amathus victim of many conquests ( Persians, Ptolemies, Romans and Byzantines ) until the 7th century AD which was eventually abandoned, mainly because of the many Arab raids.

Monastery of St. Nicholas of the Cats: The Saint Nicholas of the Cats, perhaps the oldest monastery in Cyprus, is located at Cape Gata southeast of Akrotiri Salt Lake. The current church probably dates to the late 14th century. Abandoned in the 16th century and resettled Orthodox nuns in early 1980. According to tradition, the monastery was founded in the 4th century by Saint Helena Mother of Constantine the Great, who left a fragment of the True Cross there. At that time the island had been suffering from severe drought, forcing many people to leave the island. Snakes multiplied and life in Cyprus, particularly at Akrotiri was unbearable. According to medieval history Stephen Lusignan, after the departure of Saint Helena, Constantine the Great sent governor Summer in Cyprus with thousands of cats to kill the snakes.

Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Μέρος Α’ - Citizen's Charterin Cyprus Post, Part A'

$
0
0
Εισαγωγή

Το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών υπάγεται στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Λειτουργεί με βάση των Περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμο του 2004 και τον περί των Ταχυδρομείων Νόμο, Κεφ. 303. Ως παροχέας καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, το Τμήμα έχει την υποχρέωση να παρέχει ταχυδρομικές υπηρεσίες σε προσιτές και ομοιόμορφες τιμές σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας.

Οι κύριες επιδιώξεις του είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, η εισαγωγή νέων, σύγχρονων υπηρεσιών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις αγοράς, διατηρώντας τον ηγετικό του ρόλο, προσφέροντας υψηλής ποιότητας αξιόπιστες υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.



Introduction

The Postal Services Department works under the Ministry of Communications and Works. Operates on the basis of the Regulation of Electronic Services and Postal Services Act 2004 and on the Postal Law, Chapt. 303. As provider of universal postal service , the department has an obligation to provide postal services at affordable and uniform prices throughout the territory of the Republic.

The main goal is to achieve better services to citizens, improved quality of services, the introduction of new, modern services and the strengthening of competitiveness, so as to cope with the challenges of the market, maintaining its leadership role, offering high quality reliable services at affordable prices.


Χάρτης δικαιωμάτων του πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Μέρος Β'

$
0
0
 1.                  Όραμα

Όραμα του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών είναι να καταστεί ένας σύγχρονος και ευέλικτος οργανισμός, που να έχει οικονομική και διοικητική αυτονομία, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άνετα στις εκάστοτε απαιτήσεις των πολιτών και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

2.                   Αποστολή

Η αποστολή του Τμήματος είναι η ασφαλής και γρήγορη διακίνηση και παράδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων, τόσο στις αστικές, όσο και τις αγροτικές περιοχές της Δημοκρατίας σε προσιτές τιμές και στα επίπεδα ποιότητας που καθορίζονται από τη σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

3.                   Στόχοι

·         Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενόψει και της επερχόμενης φιλελευθεροποίησης της αγοράς.
·         Βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στους ποιοτικούς στόχους που έχουν τεθεί από τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
·         Εισαγωγή υψηλής ποιότητας νέων προϊόντων και υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες, αλλά παράλληλα και στις προβλεπόμενες ανάγκες του πολίτη.
·         Εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής ή/και αναβάθμιση υφισταμένων που να επιταχύνουν το ταχυδρομικό έργο και παράλληλα να επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε σειρά πληροφοριών χρήσιμων για την παρακολούθηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των απαιτήσεων της ταχυδρομικής αγοράς.
·         Αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με καθιέρωση μετρήσιμων επιπέδων απόδοσης για αύξηση της παραγωγικότητας και υλοποίησης των εκάστοτε στόχων.
·         Ενδυνάμωση της εικόνας των Κυπριακών Ταχυδρομείων ως παροχέα ποιοτικών, αξιόπιστων, γρήγορων και ασφαλών υπηρεσιών σε προσιτές τιμές.



4.                   Παρεχόμενη ταχυδρομική εξυπηρέτηση

Το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών παρέχει ταχυδρομική εξυπηρέτηση τόσο στις αστικές, όσο και στις αγροτικές περιοχές, μέσω ενός δικτύου 57 Ταχυδρομικών Γραφείων, τρία εκ των οποίων είναι εποχικά, 1.110 Ταχυδρομικών Πρακτορείων και 970 γραμματοκιβωτίων δρόμου. Σε όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία υπάρχει ικανοποιητική πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Τμήμα παρέχει όλες τις βασικές ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως επιστολικό ταχυδρομείο, υπηρεσία δεμάτων, διεθνείς υπηρεσίες ταχυμεταφορών EMS/Datapost, οικονομικές και φιλοτελικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα διαθέτει προς πώληση διάφορα ταχυδρομικά προϊόντα.

Το Τμήμα έχει την υποχρέωση να περισυλλέγει και να διανέμει, πέντε τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα, σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκτρατίας, όλα τα ταχυδρομικά αντικείμενα (επιστολικού ταχυδρομείου) μέχρι 2 Kg, καθώς και τα ταχυδρομικά δέματα μέχρι 20Kg. Η διανομή περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις όπου η παράδοση των αντικειμένων γίνεται στα Ταχυδρομικά Γραφεία και Πρακτορεία.

5.                   Ταχυδρομικός Κώδικας

Ο Ταχυδρομικός κώδικας (Τ.Κ.) αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε ορθής ταχυδρομικής διεύθυνσης. Με την εγκατάσταση και λειτουργία, από τον Απρίλιο του 2001, της μηχανής διαλογής αλληλογραφίας, η αναγραφή του Τ.Κ. είναι απαραίτητη για τη γρήγορη διαλογή και ασφαλή παράδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων. Η χρησιμότητα του  Τ.Κ., εκτός της εύκολης και ασφαλούς εξακρίβωσης του προορισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων, παρέχει την ευκαιρία σε πολίτες που ταχυδρομούν μεγάλο όγκο αλληλογραφίας και προβαίνουν σε προδιαλογή, να επωφελούνται εκπτώσεων μέχρι και 30%.

Ορθή αναγραφή των διευθύνσεων

Αλληλογραφία εσωτερικού

Μια διεύθυνση στην Κύπρο, θα πρέπει να αναγράφεται ως ακολούθως:

Συνήθης διεύθυνση
Ανδρούλα Πέτρου
Σωκράτους 12
6036 Λάρνακα

Ιδιωτική Ταχυδρομική Θυρίδα
Ανδρέας Ιωαννίδης
Τ.Θ. 56150
3304 Λεμεσός

Κοινότητα
Νίκος Παπαδόπουλος
8608 Τραχυπέδουλα

Κρατική υπηρεσία
Υπ. Συγκοινωνιών και Έργων

1424 Λευκωσία
Viewing all 53 articles
Browse latest View live